Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά της λιτότητας στην Ελλάδα

Το Avanti Europa είναι μια πρωτοβουλία η οποία ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας, ως απάντηση στην οικονομική κρίση, και τα μέτρα εξυγίανσης, να εστιάσουν αλλού.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, η αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα, η στροφή προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, και η επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής είναι απαραίτητα εργαλεία για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη στιγμή, και παράλληλα αποτελούν διεξόδους που δεν θα κάνουν τους πολίτες της να υποφέρουν.Επίσης υπογραμμίζει το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην ελληνική σφαίρα, αλλά αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, και ως τέτοιο χρήζει μιας πιο λεπτής διαχείρισης από την ΕΕ.

Η Ευρώπη πρέπει να αποτρέψει την Ελλάδα από το να γίνει ένα ακόμα θύμα της ανθρωπιστικής καταστροφής και να κάνει κατανοητό ότι η ίδια δημοσιονομική «θεραπεία» -αναποτελεσματική και άδικη- δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες αδύναμες οικονομίες, όπως είναι η Ισπανία και Πορτογαλία, υποστηρίζει η ευρωβουλευτής Franziska Brantner.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Franziska Brantner (Κόμμα Πρασίνων) είναι μια από τους ιδρυτές του Avanti Europa, ένα κίνημα που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη φωνή των πολιτών στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.«Ενώ όλοι επικεντρώνονται στην Κύπρο, η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό μαζί με την απρόσεκτη διαχείριση από τους Έλληνες ηγέτες έχουν ωθήσει πάρα πολλούς κατοίκους της χώρας, είτε γηγενείς ή μετανάστες, στη φτώχεια και την ταλαιπωρία που θα αφήσουν μακροχρόνιες ουλές. Το βάρος των μέτρων λιτότητας βαραίνει άνισα ανθρώπους που φέρουν την τελευταία ευθύνη για τη δημιουργία του χρέους» δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Η Ελλάδα από το 2009 έχει βιώσει μια 37% αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονίας, η ζήτηση για νοσοκομειακή περίθαλψη έχει αυξηθεί κατά 24%, ενώ τα κονδύλια για τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 40%. Το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί από 8% στο 27% (57% για τους νέους), αφήνοντας 1,3 εκατ. ανθρώπους χωρίς δουλειά. Σήμερα, 3,4 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω από το ευρωπαϊκό όριο φτώχειας, που αντιστοιχεί σε ένα εντυπωσιακό 31% του πληθυσμού. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία με τα οποία περιέγραψε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής την κατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στο κόμμα της «Χρυσής Αυγής» που αναδείχθηκε στο τρίτο μεγαλύτερο της χώρας εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτικών να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας. «Πολλοί άνθρωποι θυμώνουν και απελπίζονται σε τέτοιο βαθμό που θα κινδύνευαν να θυσιάσουν τη δημοκρατία για να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί» επισήμανε.

«Το Avanti Europa πιστεύει ότι για να αλλάξει η πορεία, πρέπει να αλλάξουμε την ιστορία που έχει τοποθετήσει τους λαούς της Ευρώπης στην αιτία αυτής της κρίσης και όχι τα συστήματα και τους ηγέτες που έχουν αποτύχει. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να δοθεί ένα τέλος στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και να δείξουμε αλληλεγγύη στους απλούς ανθρώπους της Ελλάδα» πρόσθεσε καλώντας στη συνέχεια τους Ευρωπαίους πολίτες να υπογράψουν μια αναφορά στην ιστοσελίδα Avanti που έχει στόχο να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρώπης να αναθεωρήσουν τα μέτρα λιτότητας.

Η ευρωβουλευτής είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει λάθη, αλλά τόνισε ότι οι σημερινές πολιτικές που στηρίζονται μόνο στη λιτότητα δεν αποτελούν λύση στην κρίση. Για την Franziska Brantner τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζονται στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα, τη στήριξη μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και στην κοινωνική συνοχή που θα βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης.«Στην τελική η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μιλάει για ειρήνη, συνεργασία, αλληλεγγύη, και ένα κοινό πεπρωμένο, όχι μόνο για οικονομική λιτότητα».

Απόψεις
Ο έλληνας ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος, είπε στην EurActiv.gr:«Θέλουμε την Ευρώπη, αλλά θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη. Η κρίση θα αντιμετωπιστεί με περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη Ευρώπη όμως της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής. Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία, με ένα ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο, ενισχυμένο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων.

Είναι η ώρα να προχωρήσουμε στην οικονομική, φορολογική, δημοσιονομική, κοινωνική και πολιτική ένωση της Ευρώπης, να δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία όπως ζητούσαν οι πολίτες στην Ευρώπη ήδη αμέσως μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο σημερινός οικονομικός πόλεμος μας σπρώχνει να προχωρήσουμε μπροστά, σε μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη με συμμετοχή του ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών που θα συμφωνήσουν σε μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, σε μια συνθήκη που θα βάζει τις βάσεις για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Πολιτών.

Από τώρα να δημιουργήσουμε ένα κύμα που θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 να γίνουν το σημείο καμπής για την διαφορετική Ευρώπη, με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών για να ενισχυθεί η δημοκρατική και πολιτική νομιμοποίηση του νέου Ευρωκοινοβουλίου που θα εκλεγεί, με ισχυρό μήνυμα για μια διαφορετική Ευρώπη, με ισχυρή παρουσία των Πράσινων και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που δεσμεύονται για την πορεία αυτή». «Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας στηρίζει δράσεις που εγγυώνται καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές με προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης για τους νέους και τις οικογένειές τους», τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, Αρμόδιος Δρίκος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Peter Matjašič, σχολιάζοντας στην EurActiv.gr είπε:
«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία, ειδικά δεδομένου του πιο σημαντικού μηνύματός της ότι η λιτότητα δεν θα πρέπει να επιβάλλεται εις βάρος του ανθρώπινου πόνου. Οι νέοι είναι ήδη στο προσκήνιο της κρίσης. Αυτό έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Η ανεργία των νέων υποσκάπτει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργεί απογοήτευση, κοινωνική και πολιτική αναταραχή.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας υιοθέτησε πρόσφατα ένα κείμενο για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για τους νέους που κάνει έκκληση για τερματισμό της λιτότητας και ενίσχυση των επενδύσεων στην αειφορία. Θεωρούμε πως τα κράτη μέλη πρέπει να προσπαθήσουν να πετύχουν μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς ωστόσο να υπονομεύουν το κράτος πρόνοιας.

Πρέπει να ενισχυθεί η ευρωζώνη και να δημιουργηθούν ευρωομόλογα προκειμένου να αποφευχθεί το απαγορευτικό κόστος του χρέους που εμποδίζει την ΕΕ και τα κράτη μέλη να δράσουν.Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια Avanti Europa, ρίχνουν φως στις ξεχασμένες κοινωνικές και ανθρώπινες συνέπειες που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς και στην απομακρυσμένη χάραξη πολιτικής».

πηγή : euractiv.gr