Κλείδωσε η επανεκκίνηση και για Ολυμπία Οδό – Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

Το «πράσινο φως» έδωσαν οι τράπεζες που δανειοδοτούν την Ολυμπία Οδό για το θέμα της αποζημίωσης από το Δημόσιο, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστές την προετοιμασία για την επανέναρξη των έργων, μόλις καταβληθεί η 1η δόση της αποζημίωσης. Η Ολυμπία Οδός πρόκειται να λάβει συνολικά 130 εκατ. ευρώ με προκαταβολή τα 60 εκατ. ευρώ και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου 84 εκατ. ευρώ με προκαταβολή 25 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της επανέναρξης των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» αυτοκινητόδρομους είναι ραγδαίες. Όπως αποκάλυψε η «Κ» την προηγούμενη Κυριακή, πριν από δύο εβδομάδες το Δημόσιο, οι παραχωρησιούχοι και οι κατασκευαστές καθενός από τους τέσσερις άξονες συμφώνησαν στο κείμενο των ιδιωτικών συμφωνητικών, με τα οποία θα κλείσει οριστικά το θέμα των αποζημιώσεων για ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, για να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες, έπρεπε να υπάρχει η συναίνεση των τραπεζών. Έκλεισε η συμφωνία με τις τράπεζες για τις αποζημιώσεις της Ολυμπίας Οδού, ενώ ανάλογη εξέλιξη θα δρομολογηθεί σύντομα και για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Τι πρόκειται να ακολουθήσει; Στα τέσσερα ιδιωτικά συμφωνητικά (ένα ανά έργο) ανάμεσα στις τρεις πλευρές (Δημόσιο, παραχωρησιούχος, κατασκευαστής) αναφέρεται ότι θα καταβληθεί άμεσα ένα σημαντικό μέρος της αποζημίωσης.

Σε αντάλλαγμα, οι κατασκευαστές θα ξεκινήσουν την προετοιμασία των έργων: την πλήρωση των εργοταξίων, την υπογραφή συμφωνιών με υπεργολάβους κ.λπ. Το ποσό αυτό έχει οριστεί στα 60 εκατ. ευρώ για την Ολυμπία Οδό και στα 25 εκατ. ευρώ για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, στα 25-30 εκατ. ευρώ για την Ιόνια Οδό (που θα λάβει συνολικά 106,5 εκατ. ευρώ) και στα 38-40 εκατ. ευρώ για τον Ε65 (που θα λάβει συνολικά 83,5 εκατ. ευρώ).

Συνεπώς, μόλις υπογραφούν τα τέσσερα συμφωνητικά, θα υπάρξει πραγματική κινητικότητα γύρω από τα έργα. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζει την πολιτική «κεφαλαιοποίηση» της εξέλιξης αυτής ― τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών αναφέρθηκαν στο ευεργετικό για την οικονομία αποτέλεσμα που θα έχει η επανέναρξη των έργων.

Ο στόχος της κυβέρνησης
Τι απομένει; Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, που εδώ και περίπου ένα μήνα φέρονται να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι, όταν (στις αρχές καλοκαιριού) έρθουν οι αναθεωρημένες συμβάσεις στη Βουλή για ψήφιση, να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία των εργοταξίων ώστε τα έργα να ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα (επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί για να καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις εντός Βουλής).

πηγή : Kathimerini.gr