Όταν διάβασα την είδηση πως σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση «παγώνει» μέχρι το τέλος του χρόνου η σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών με τα δίκτυα της ΔΕΗ, όπως και η σύναψη συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, αναρωτήθηκα πότε οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας (που είναι πρώτοι πανελλαδικά σε επενδύσεις φωοβολταϊκών) θα πάρουν “φαλάγγι” μέχρι να πετάξουν στη θάλασσα αυτούς τους αλήτες που τους ενέπλεξαν σε αυτή τη ιστορία. Οι αγρότες θα μπορούν να διαμαρτυρηθούν μέχρι την Παρασκευή, για τρεις μέρες δηλαδή, καθώς η διαβούλευση κλείνει το νομοσχέδιο θα περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη βουλή.
Αιτία του παγώματος (από το οποίο εξαιρούνται μόνο τα φωτοβολταϊκά στις στέγες) είναι η αύξηση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Μέσω του λογαριασμού αυτού καλύπτονται οι υψηλές εγγυημένες τιμές για την ενέργεια που εγχέουν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Όμως, η αλματώδης αύξηση της εγκατάστασης νέων μονάδων ΑΠΕ οδηγεί (σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις) το έλλειμμα του λογαριασμού αν δεν λαμβάνονταν μέτρα στο τέλος του 2013 στα 700 εκατ. ευρώ και το 2014 σε 1,4 δισ. ευρώ.
Δηλαδή αγαπητοί αγρότες δεν θα έχουν να σας πληρώσουν… Μιλάμε για μεγάλες εγγυήσεις… Και αν βρεθούν λεφτά το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας θα γίνεται στο εξής με Υπουργική Απόφαση.
Τόμπολα ε;