Ήρθε ο θίασος η ανάπτυξη

Την ώρα που πραγματοποιούνταν σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού, οι εργαζόμενοι στον οδικό άξονα Ακτίο – Αμβρακία προχωρούσαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αμφιλοχίας- Βόνιτσας, στο ύψος του Δρυμού, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων τους.

Στη φιέστα της κυβέρνησης μας ανακοινώθηκε ότι ήρθε η ανάπτυξη, ότι τα έργα στην Ολυμπία Οδό θα έχουν τελειώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και ότι στα εργατάξια των αυτοκινητοδρόμων θα ανοίξουν 25.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο δεν μας ανακοινώθηκε αν αυτές οι θέσεις εργασίας θα προβλέπουν αμοιβή… για τους εργαζόμενους. Γιατί, αν σε έργα όπως η Ιόνια και Ολυμπία Οδός που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης ήταν κατανοητό γιατί είχαν παγώσει τα έργα τρια χρόνια τώρα, δεν είναι κατανοητό γιατί σε ένα έργο ΕΣΠΑ, όπως το “Ακτίο – Αμβρακία”, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σχεδόν δυο χρόνια τώρα τα έργα είναι παγωμένα και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι. Η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνουμε γιατί γίνονταν αυτό! Ξέρουμε ότι οι κυβερνήσεις “σέρνονται” πίσω από τις κατασκευαστικές!

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα 24ωρα από τότε που το υπ. Ανάπτυξης και Υποδομών ανακοίνωσε τη χρηματοδοτική συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησιούχων για την επανεκκίνηση των οδικών έργων που υλοποιούνται μεσυμβάσεις παραχώρησης, και το αρμόδιο υπουργείο χωρίς να έχουν υπογραφεί οι νέες συμβάσεις παραχώρησης δεν έχασε χρόνο καθώς κυριολεκτικά έσπευσε άμεσα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κατασκευαστών. Με ξεχωριστές αποφάσεις-έγγραφα που αναρτήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στο «Διαύγεια», επί της ουσίας ξεκίνησε η διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων στις κοινοπραξίες και τους εργολάβους μέσω της πρώτης δόσης, δηλαδή έπεσαν ήδη οι πρώτες προκαταβολές, που φθάνουν συνολικά στα 115 εκατ. ευρώ.  Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με απόφαση-εξπρές για χάρη των μεγαλοεργολάβων….

Παίζεται παράσταση;
Τέλος η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει και στην καταγγελία του πρώην πρόεδρου του Σωματείου εργαζομένων στην Ολυμπία Οδό «Η ΓΑΛΑΡΙΑ» Θόδωρου Τσελεπή που καταγγέλει ότι έχουν μεταφέρει εργαζόμενους από τον αυτοκινητόδρομο «ΜΟΡΕΑ», φορτηγά της εταιρίας «ΣΒΩΛΟΣ» από το λιμάνι της Πάτρας και χωματουργικά μηχανήματα δίχως άδειες, ασφάλειες και πινακίδες, στα οποία έχουν κολλήσει ένα αυτοκόλλητο βαφτίζοντάς τα έτσι μηχανήματα της Ολυμπίας Οδού.

Στη καταγγελία του ο κ. Τσελεπής αναφέρει χαρακτηριστικά: Στην φιέστα που θα παρουσιαστεί ως επανεκκίνηση της Ολυμπίας Οδού μεταφέρονται εργάτες του «ΑΚΤΩΡ» από εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου «ΜΟΡΕΑΣ», ντύνονται με γιλέκα της «Ολυμπίας Οδού» βαφτίζονται εργαζόμενοι της «Ολυμπίας Οδού» και θα παριστάνουν πως εργάζονται. Μεταφέρονται φορτηγά της εταιρίας «ΣΒΩΛΟΣ» από το λιμάνι της Πάτρας, βαφτίζονται φορτηγά της «Ολυμπίας Οδού» και θα κάνουν πως εργάζονται. Μεταφέρονται χωματουργικά μηχανήματα δίχως άδειες, ασφάλειες και πινακίδες βαφτίζονται μηχανήματα της «Ολυμπίας Οδού» και θα κάνουν πως εργάζονται.«Προσλαμβάνονται» πρώην εργαζόμενοι της «Ολυμπίας Οδού» που γνωρίζουν τα μέρη ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για όσο θα διαρκέσει η φιέστα με την υπόσχεση πως θα προτιμηθούν όταν ξανά ξεκινήσει η «Ολυμπία Οδός». Μεταφέρθηκαν 4 τουλάχιστον ημιφορτηγά 4Χ4 κίτρινου χρώματος του αυτοκινητόδρομου «ΜΟΡΕΑΣ» και με πρόχειρο ταμπελάκι «Ολυμπία Οδός» θα κάνουν πως εργάζονται στα εργοτάξια της «Ολυμπία Οδός».

Δ.Π