Ο Γιάννης Καλπούζος μιλά στο myagrinio.gr [HDvideo]

Ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ “Ιμαρέτ” (Βραβείο Αναγνωστών 2009) και “Άγιοι δαίμονες”, Γιάννης Καλπούζος, μιλά στην webtv του myagrinio.gr για το νέο του βιβλίο, την «Ουρανόπετρα» με την οποία επιχειρεί να καθηλώσει ακόμα μία φορά τους αναγνώστες.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr

Ο Γιάννης Καλπούζος βρέθηκε στο Αγρίνιο και το Βιβλιοτρόπιο για την παρουσίαση της «Ουρανόπετρας» και μιλώντας στο myagrinio.gr αναφέρθηκε στο περιβάλλον του νέου του μυθιστορήματος. Η «Ουρανόπετρα» παρακολουθεί, όπως και τα προηγούμενα βιβλία του Γιάννη Καλπούζου, “τον ελληνισμό στις γεωγραφικές εσχατιές του”. Αυτή τη φορά ο Γιάννης Καλπούζος εντρυφεί με την «Ουρανόπετρα» στην ιστορία της Κύπρου, μια ιστορία που οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τόσο καλά. “Κρυφό μου όραμα” εκμυστηρεύτεαι “είναι αυτό το βιβλίο να λειτουργήσει ως σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των λαών”. Στο μυθιστόρημα πέραν των άλλων ο Γιάννης Καλπούζος ασχολείται και με την έννοια του πατριωτισμού και όπως σημειώνει ο ίδιος “δυστυχώς έχουμε παραχωρήσει την έννοια του πατριωτισμού στον ακραίο εθνικισμό”.

Αν και δεν απορρίπτει τον χαρακτηρισμό μέτρ του ιστορικού μυθιστορήματος που του έχει αποδοθεί σημειώνει πως “κανένας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κατέχει τη γραφή, η οποία έτσι και αλλιώς είναι μια συνεχής άσκηση και μαθητεία”.

“Αδειάσαμε τις ψυχές μας και γεμίσαμε τις ντουλάπες” σχολιάζει με αφορμή την κρίση και προσθέτει πως “το πρόβλημα είναι και θα είναι η μάχη που πρέπει να δοθεί για τον καλλιεργημένο άνθρωπο, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός για καμιά βάρβαρη πολιτική πέρα από τον καλλιεργημένο άνθρωπο”. Ωστόσο προσθέτει με νόημα το αισιόδοξο μήνυμα της «Ουρανόπετρας» “και η ζωή ταμιευτήριο είναι, άμα καταθέσεις καημό θα αναλάβεις καημό και μάλιστα με τόκο, αν όμως καταθέσεις χαμόγελο, ελπίδα και ομορφιά θα τα πάρεις αυγατισμένα”…