Η Δογματική Αριστερά

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Όταν κάποτε προ κρίσης τα κόμματα της Αριστεράς έκαναν εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά, ο περισσότερος κόσμος έτρεχε στις εξοχές να πιάσει το Μάη, να φάει τις ψαρούκλες του, να κάνει το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Αυτά προ κρίσης… Η αντίδραση του κόσμου δικαιολογημένη μάλλον από το πνεύμα και τα λεφτά που εκείνη την περίοδο υπήρχαν. Αδικαιολόγητη όμως από κοινωνική άποψη, καθώς και τότε υπήρχε μια κάποια ανεργία και τότε υπήρχε μια κάποια εκμετάλλευση… Έτσι είναι όμως ο κόσμος θέλει να περνάει καλά!

Τώρα στην κρίση, στην εποχή του Μνημονίου τα κόμματα της Αριστεράς που πάντα μιλούσαν για το δίκιο του εργάτη, για τα δικαιώματα των εργαζομένων αντί να κινητοποιήσουν το κόσμο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα που ψηφιζόταν την Κυριακή των Βαΐων, επέλεξαν τρεις μέρες μετά την Μεγάλη Τετάρτη να κινητοποιήσουν τους εναπομείναντες κομματικούς στρατούς τους. Έτσι είχαμε τις αποτυχημένες συγκεντρώσεις στην Αθήνα για την Εργατική Πρωτομαγιά, που δεν ξεπερνούσαν τις 10.000 κόσμο. Αντιθέτως την Κυριακή το βράδυ που ψηφίζονταν το πολυνομοσχέδιο υπήρχαν έξω από την Βουλή μόνο 500 άτομα που διαμαρτύρονταν. Μάλιστα ενδεικτικό του τραγέλαφου της Πρωτομαγιάς ήταν πως το ΠΑΜΕ αν και είχε προγραμματίσει μετά το συλλαλητήριο πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ εν τούτοις παρέμεινε στην πλατεία Συντάγματος και «έκλεισε» την συγκέντρωση με μουσικό πρόγραμμα. Λίγος και ο κόσμος στις δυο συγκεντρώσεις, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο κόσμος ψάχνει την ελπίδα γενικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα στην Αριστερά, αλλά η δογματική Αριστερά στην Ελλάδα, που επιλέγει να αφήσει το πολυνομοσχέδιο “ατουφέκιστο” και τιμά την πρωτομαγιά, είναι το καλύτερο δεκανίκι του χρεωκοπημένου και διεφθαρμένου τραπεζικού και πολιτικού συστήματος. Ο κόσμος δεν βλέπει πουθενά ελπίδα στην αντιπολίτευση, γι’ αυτό και κανένα κόμμα δεν μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο… Ο Τσίπρας πήγε στην πλατεία Κλαυθμώνος στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αφού εκεί ήταν το όλον ΠΑΣΟΚ. Ούτε συγκέντρωση δεν μπορεί να κάνει ο Αλέξης…

Από τι θα εμπνευστεί και θα κινητοποιηθεί ο κόσμος;