Ο νομικός κόσμος για τη διαμεσολάβηση και ο Καραγκούνης για τις φυλακές [pics]

ΚαραγκούνηςΠαρουσία Καραγκούνη η ημερίδα για το θεσμό της διαμεσολάβησης
Ο θεσμός της διαμεσολάβησης ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ο δικηγορικός σύλλογος Αγρινίου. Στην ημερίδα παρών ήταν και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης που στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε εκτός του θέματος της ημερίδας και σε θέματα που αφορούν το υπ. Δικαιοσύνης και την Αιτωλοακαρνανία. Φυσικά μιλάμε για την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργήσει φυλακές στο νομό. «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον δήμαρχο που μας υπέδειξε δύο οικόπεδα , θα τα εξετάσει και η Θέμις Κατασκευαστική και αφού εγκριθεί κάποιο από αυτά θα προχωρήσουμε στη δημιουργία δικαστικής φυλακής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε πως παράλληλα είναι σε επαφή με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αγρινίου για βελτιώσεις που θα γίνουν στο δικαστικό μέγαρο. Στο περιθώριο μάλιστα της ημερίδας ο κ. Καραγκούνης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Π. Τσιχριντζή, ο οποίος έθεσε θέματα που αφορούν την οικονομία, την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αλλά και θέματα του νομού όπως το σχέδιο Αθηνά και η κατάργηση καταστημάτων του ΟΑΕΕ σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι.

Αναφορικά με την ημερίδα και το θεσμό της διαμεσολάβησης και την ανάγκη να λύνονται οι διαφορές εξωδικαστικά αυτό που τονίστηκε από όλους τους εισηγητές είναι ότι πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί με επιτυχία στο εξωτερικό και η καθιέρωσή του αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών. Μάλιστα αυτό θα είχε και οικονομικά οφέλη και για τους πολίτες αλλά και για το κράτος. Σήμερα που η αναμονή για την εκδίκαση μια αστικής ή ποινικής υπόθεσης είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα και ουσιαστικά καταργεί την ίδια την έννοια της δικαιοσύνης η διαμεσολάβηση έρχεται να δώσει λύσεις μέσω ειδικά εκπαιδευμένων δικηγόρων, διαπιστευμένων από τον Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών.

Στη ημερίδα συμμετείχε η πλειοψηφία του νομικού κόσμου του Αγρινίου για να ακούσει μεταξύ άλλων και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλο που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης και μίλησε διεξοδικά για την εισαγωγή αυτού του νέου θεσμού στην Ελλάδα. Ακόμη εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Ιάσων Παραλίκας, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής TOOLKIT Company & ΚΕ.ΔΙ.Π που αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο της Διαμεσολάβησης, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος Δικαστικός Μεσολαβητής στο Εφετείο Αθηνών που αναφέρθηκε κυρίως στις προβλέψεις των νόμων 4055/2012 και 4139/2013 για τη Δικαστική Μεσολάβηση και ο Χρίστος Τσάλλος Διαπιστευμένος Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών TOOLKIT Company & ΚΕ.ΔΙ.Π που αναφέρθηκε στην πρακτική εφαρμογή της διαμεσολάβησης.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απήυθηνε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ. Λ. Υφαντής που εστίασε κυρίως στην ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του νομικού κόσμου ώστε να πετύχει ο θεσμός της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα.