Δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή – Βενιζέλος & Κουβέλης θέλουν το αντιρατσιστικό προς ψήφιση στη Βουλή

Σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται με αφορμή ή πρόσχημα τους κυβερνητικούς χειρισμούς πέριξ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου (του κ.Ρουπακιώτη), η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία όπως επισήμανε χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απειλείται ευθέως:“κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία”.

Πολεμικό φαίνεται πως ήταν το κλίμα στην απογευματινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν στην κυβέρνηση, ο κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Ζήτησα να έρθει στη Βουλή στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που δεν προβλέπονται από την προηγούμενη νομοθεσία». Όπως είπε πρόκειται για δημοκρατική υποχρέωση, για πράξη νομοθετικής δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως όταν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, τότε είναι ανοιχτές οι διαδικασίες για διορθώσεις και για βελτιώσεις. Τόνισε μάλιστα πως «η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού σημείωσε πως δεν υπήρξε συμφωνία επί του θέματος, γιατί διαφωνεί η ΝΔ, είπε πως δύο λύσεις υπάρχουν: είτε να κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή και εκεί να βελτιωθεί είτε αν δεν συμφωνήσει η ΝΔ να κατατεθεί η σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Διευκρίνισε πως «σαφής προτίμηση» του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ.Κουβέλης επισήμανε εξάλλου ότι στη συνάντηση ετέθη με “έμφαση” ζήτημα συντονισμού της κυβέρνησης, μιλώντας για την ανάγκη ενός αναπτυξιακού “σοκ”. Από την πλευρά του ο κ.Βενιζέλος επαναδιατύπωσε την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται το κυβερνητικό σχήμα.

πηγή : lykavitos.gr