Πως θα έρθει η ανάπτυξη όταν ο αγροτικός τομέας θα πάρει μόνο το 8% των χρημάτων για την έρευνα;

Στην πιο κρίσιμη φάση της μπαίνει η προετοιμασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ) της νέας προγραμματικής περιόδου, όπως ονομάζεται το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά τη χθεσινή (3/6/2013) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων.

Ιδιαίτερη κριτική ασκήθηκε από την αντιπολίτευση στην περιφερειακή αρχή για το γεγονός ότι από την παρουσιαζόμενη πρόταση φαίνεται μια «διαβάθμιση προτεραιοτήτων που αντανακλούν την όξυνση των ενδοπεριφερειακών διαφορών παρά την άμβλυνσή τους». Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Νεκτάριο Φαρμάκης «προκύπτει από τους περιεχόμενους στην πρόταση πίνακες το μεγαλύτερο μερίδιο της εγκεκριμένης δημόσιας χρηματοδότησης των ερευνητικών φορέων το συγκεντρώνει ο θεματικός τομέας των υλικών και μικροηλεκτρονικής (59%). Η δεύτερη σημαντικότερη θεματική περιοχή είναι η «υγεία» με 13%, και ακολουθεί η «γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, τρόφιμα και βιοτεχνολογία» με 8%.»

Να σκεφτεί κανείς ότι όλοι μα όλοι λένε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή. Πως θα έρθει η ανάπτυξη λοιπόν όταν ο αγροτικός τομέας θα πάρει μόνο το 8% των χρημάτων που προορίζονται για την έρευνα; Πόσο μάλλον όταν όλοι λένε ότι αυτό που λείπει από τα προϊντά είναι η τυποποίηση, οι πιστοποιήσεις, η δημιουργία ταυτότητας, η έρευνα θα έδινε υπεραξία στα προϊόντα μας, μέσα από καινοτόμες μεθόδους.