Το Γυμνάσιο Παναιτωλίου ταξιδεύει στην Πορτογαλία

Πραγματοποιήθηκε στο Montijo (Μοντίζο) της Πορτογαλίας από 27 Μαΐου έως 31 Μαΐου η τέταρτη συνάντηση των εκπαιδευτικών αποστολών των συνεργαζόμενων σχολείων στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος Comenius- Πολυμερούς Σύμπραξης Σχολείων με θέμα «Today Blue Planet, But tomorrow?».

Στη συνάντηση συμμετείχαν τρεις καθηγητές του Γυμνασίου Παναιτωλίου.
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε:
1) Παρουσίαση δύο εργασιών που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα συνεργαζόμενα σχολεία.
Εργασία 1η : Εορτασμός της Μέρας της Γης, 22 Απριλίου (Earth Day Celebration)- Δημιουργία πόστερ με τις δράσεις των σχολείων. Το Γυμνάσιο Παναιτωλίου πραγματοποίησε τις εξής δράσεις:
– Δεντροφύτευση στο προαύλιο του σχολείου.
– Καθαρισμός περιοχής του Παναιτωλίου.
– Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τη λίμνη Τριχωνίδα.

Εργασία 2η : Μια ψηφιακή παρουσίαση έργων ζωγραφικής των μαθητών με θέμα «Ψυχαγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό».
2) Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου υποδοχής και παρακολούθηση διδασκαλίας, επίσκεψη και σε δεύτερο σχολείο.
3) Ημέρα δραστηριοτήτων στο σχολείο: Συμμετοχή σε εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, παραδοσιακού χορού salsa, μουσικής, ζωγραφικής (Marbling art Erbu-παρουσίαση από την τουρκική αποστολή)
4) Συμβολική δράση: Φύτεμα ελιάς στο προαύλιο του σχολείου
5) Ξενάγηση στο Μοντίζο. Το Μοντίζο είναι μια πόλη 30.000 κατοίκων που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό της χρώμα. Βρίσκεται 20 χλμ από τη Λισσαβόνα στην άλλη όχθη του ποταμού Τάγου. Οι δυο πλευρές συνδέονται μεταξύ τους με τη γέφυρα Βάσκο Ντα Γκάμα, μήκους 17 χλμ! Επίσκεψη σε ανεμόμυλο και σε νερόμυλο, που έχουν μετατραπεί σε μουσεία.
6) Περιήγηση στα αξιοθέατα της Λισσαβόνας: στο Μνημείο των Εξερευνητών και Θαλασσοπόρων, τον Πύργο του Belem, το μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.
7) Επίσκεψη στο ενυδρείο (Oceanarium) της Λισσαβόνας και στη φημισμένη παραλία του Ατλαντικού Ωκεανού Costa da Caparica.

Η συνάντηση στην Πορτογαλία άφησε στους επισκέπτες τις καλύτερες εντυπώσεις. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων ήταν πλούσιο και ουσιαστικό, η οργάνωση άψογη και η φιλοξενία μοναδική. Οι επισκέπτες, καθηγητές και μαθητές, ήρθαν σε επαφή με τον παραδοσιακό πολιτισμό, αλλά και με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι καθηγητές, ιδιαίτερα, εντυπωσιάστηκαν από το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης (πλούσιες υποδομές, σύγχρονη διδασκαλία, επαρκής αριθμός βοηθητικού προσωπικού) στην Πορτογαλία της κρίσης! Πλούσιο υλικό από την επίσκεψη στην Πορτογαλία θα αναρτηθεί στο site του Γυμνασίου Παναιτωλίου www.gpan.gr