Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή σε Κανδήλα και Πρόδρομο

Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή Κανδήλας η Θαυματουργή
Δεσπόζει περήφανα η Αγία Παρασκευή Κανδήλας πάνω σε ένα κάθετο και επιβλητικό βράχο και κόβει την ανάσα στον κάθε επισκέπτη. Είναι ένα από τις παλιότερες εκκλησίες της περιοχής και έχει κάνει σύμφωνα με τους ντόπιους πάρα πολλά θαύματα σε πιστούς που έχουν ζητήσει τη βοήθειά της.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 26 Ιουλίου η Κανδήλα τιμά την Αγία Παρασκευή και πλήθος κόσμου αναμένεται να προσέλθει από τις γύρω περιοχές για να προσκυνήσει τη χάρη της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανηφορίζουν ακόμα και ξυπόλητοι προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους.
Το πρόγραμμα του εορτασμού είναι το ακόλουθο:
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013
Πρωί: Ώρα 7:00 – Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θειου κηρύγματος
Απόγευμα: Ώρα 19:30: Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας
Παρασκευή 26 Ιουλίου2013
Πρωί: Ώρα 7:00 -Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά θειου κηρύγματος

Λίγα λόγια για την Αγία Παρασκευή Κανδήλας
Βόρεια της κάτω Κανδήλας, και στη κορυφή ανηφορική χαράδρας βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι άγνωστο το έτος ίδρυσής του. Η παράδοση το τοποθετεί τον 7ο αιώνα. Είναι κτισμένο κάτω από τεράστιο βράχο, η δε κόγχη του Ιερού Βήματος είναι λαξευμένη σ’ αυτόν.Παλαιότερα υπήρχαν σε αυτή τοιχογραφίες που σήμερα έχουν καταστραφεί. Μεταγενέστερες ανακατασκευές και προσθήκες έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του οικοδομήματος και είναι αδύνατο να εξαχθούν στοιχεία για την ιστορία του από τις δομικές κατασκευές. Δίπλα στο καθολικό, σε σχισμή του βράχου που βρίσκεται πάνω από, υπάρχει πηγή νερού που τροφοδοτεί λαξευτή σε αυτόν στέρνα εξυπηρετώντας τις ανάγκες ύδρευσης του μοναστηριού. Βορειοανατολικά του εξωκλησιού και σε άνοιγμα υψηλού βράχου που απέχει 100 περίπου μέτρα υπάρχει ασκηταριό, σκήτη μονάσαντος σ’ αυτή σε ακαθόριστο χρόνο ασκητού ή ασκήτριας. τη σκήτη αυτή υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες στη δε εξωτερική πλευρά της εισόδου, μικρή επιγραφή δυσανάγνωστη.Υπάρχουν επίσης χαραγμένα στα τοιχώματα του σπηλαίου ονόματα και χρονολογίες, δυστυχώς και αυτά δυσανάγνωστα.
Το εξωκλήσι θεωρείται θαυματουργό από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι το επισκέπτονται κατά τον εορτασμό του (26 Ιουλίου) αλλά και σε άλλες ημέρες για προσκύνημα και δέηση.Επίσης βαφτίζουν σε αυτό τα παιδιά τους δίνοντάς τους το όνομα Παρασκευή ή Παρασκευάς, ονόματα συνήθη στην περιοχή.

Αγία Παρασκευή ΠρόδρομοςΓιορτάζει η Αγία Παρασκευή στον Πρόδρομο
Στο Πρόδρομο Ξηρομέρου και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό, στη περιοχή Ρούστα, στην πλαγιά ενός υψώματος, ανάμεσα στις αιωνόβιες Βελανιδιές, βρίσκεται το ανακαινισμένο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
Το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής εορτάζει και πανηγυρίζει ως:
Το απόγευμα της Πέμπτης και ώρα 7μ.μ, θα ψαλλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θα ψαλλεί και η παράκλησις της Αγίας.Το πρωί της Παρασκευής θα τελεσθεί η πανηγυρική θεία λειτουργία. Ο Πρόεδρος του Προδρόμου Διονύσης Νικολές και το Εκκλησιαστικό συμβούλιο καλούν τους Ενορίτες και τους ευλαβείς Χριστιανούς να τιμήσουν την εορτή της Αγίας αλλά και να λάβουν τη χάρη της.

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Ρούστα
Μέσα στο Βελανιδώνα, χωμένο στο βουνό, στα ερείπια του παλιού χωριού Ρούστα, δίπλα στον σημερινό Πρόδρομο, βρίσκεται το ανακαινισμένο από τον Σύλλογο Προδρομιτών Αθήνας το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών, ξαναζωντάνεψε από τα ερείπια την ιστορία του Προδρόμου και το εκκλησάκι σήμερα έχει αναστηλωθεί και αποτελεί το στολίδι της περιοχής.

Κάλεσμα στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής από τον Πρόεδρο του Προδρόμου Διονύση Νικολέ
Ο Πρόεδρος Διονύσης Νικολές μας δήλωσε: «Παρακαλούμε οι ευσεβείς χριστιανούς και φέτος να ανηφορίσουν στη Ρούστα για να προσκυνήσουν με ευλάβεια στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, είτε ανήμερα είτε την παραμονή της γιορτής για να ανάψουν τα κεράκια ,να εκκλησιαστούν και να προσευχηθούν.
Το εκκλησάκι αναστηλώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προδρομιτώνκαι λαμπρύνει με την παρουσία του το χωριό μας που έχει μεγάλη ιστορία στις αρχές της ορθοδοξίας.Να τονίσω επίσης ότι αμέσως μετά την αναστήλωση είχαμε την άμεσησυμπαράσταση του δήμου Ξηρομέρου και τη προσωπική στήριξη του δημάρχου Πυθαγόρα Σαμαρά, ο οποίος αγαπάει το χωριό μας και έκανετσιμεντόστρωση στο δρόμο και έγινε εύκολη, βατή και ξεκούραστη η διαδρομή και μπορεί πλέον να ανεβαίνει και αυτοκίνητο. Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ντίνα Κουμανδράκη Σαμαρά βοήθησε να γίνει περίφραξη γύρω από το ιστορικό εκκλησάκι και έτσι ο χώρος μετατράπηκε σε ένα θρησκευτικό προσκύνημα.
Αυτό που προέχει, πάντως, είναι ότι όλοι οι Κάτοικοι του Προδρόμου στήριξαν την ανακαίνιση έτσι ώστε να επανέλθει η Αγιά Παρασκευή στην παλιά της δόξα και αίγλη και να δοθεί και πάλι ζωή στον ιερό αυτό τόπο».

πηγή : xiromeronews.blogspot.gr