Κι αν έχεις μεταπτυχιακό με την αράδα σου θα πας

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Στην Ελλάδα έχουμε ένα ιδίτυπο χουντοσοσιαλιστικό καπιταλισμό που δικαιώνει όσους κάνανε dolce vita στα ακαδημαϊκά τους χρόνια… Πως αλλιώς να σχολιάσεις το γεγονός μετά τον εκβιασμό της Τρόικα για να βρεθούν ακόμη 80 άτομα για τη διαθεσιμότητα, πέρασε από την βουλή τροπολογία με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα, εκπαιδευτικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, εφόσον καταργούνται οι ειδικότητές τους και την ίδια ώρα παραμένουν στη θέση τους αρμέγοντας τον κρατικό κορβανά 1580 μετακλητοί υπαλλήλοι και επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών;;; Εκτός από αυτούς οι βλαχοδήμαρχοι της χώρας διατηρούν 422 μετακλητούς και στην Βουλή υπάρχουν άλλοι 114 μετακλητοί. Είναι βέβαια ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν πτυχίο ΑΕΙ, για το ρόλο του παρατρεχάμενου εξάλλου δεν χρειάζονται πτυχία.

Από αυτούς που μας κυβερνάνε δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό. Αξίζει όμως να αναδειχτεί και ο εκβιασμός της Τρόικα. Λίγο πριν ληφθεί η σημερινή απόφαση για τη δόση, σε ένα από τα 22 προαπαιτούμενα έλειπαν 80 (!) ονόματα για διαθεσιμότητα και συγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας. Το αποτέλεσμα ήταν το Euro Working Group, να αναβάλει την απόφασή του για 24ώρες δίνοντας το… περιθώριο στην ελληνική πλευρά να βρει άλλους 80. Έτσι χθες το μεσημέρι κατατέθηκε στη Βουλή, από τους υπουργούς Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τροπολογία με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα, εκπαιδευτικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, εφόσον καταργούνται οι ειδικότητές τους. Το αξιοσημείωτο είναι πως η τροπολογία αυτή καταργεί ουσιαστικά ρύθμιση που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου η οποία εξαιρούσε από την κινητικότητα τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης που έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Και αφού στην “κρεμάλα” μπήκαν και οι μεταπτυχιακοί, να δούμε τι άλλο έχει σειρά… Αν κρίνουμε όμως από όσα δημοσιεύονται, το 2014 σειρά έχει η άρση των πλειστηριασμών… και εκεί οι “κρεμάλες” να πέσουν στα λαιμουδάκια πολλών περισσότερων από τους 80 μεταπτυχιακούς καθηγητές…