Πάλαιρος : με ιστορία, παρόν και μέλλον…

Σε απόσταση 130 χιλιόμετρα, από τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και επί της ανατολικής ακτής του ομώνυμου όρμου βρίσκεται η Πάλαιρος. Βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος, ενώ σε μικρή απόσταση από τις ακτές της εκτείνονται τα νησιά: Λευκάδα, Κάλαμος, Μεγανήσι κ.α.

Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει η παράκτια ζώνη με τις βραχώδεις ακτές προς την πλευρά του Ιονίου η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη και στην Λευκάδα, οι αρμυρόβαλτοι και η λίμνη Βουλκαριά. Στην περιοχή είναι και η Αρχαία Πόλη της Παλαίρου, η οποία βρισκόταν στη σημερινή Κεχροπούλα στα νοτιοανατολικά της Χερσονήσου. Η αρχαία Πάλαιρος αντίκριζε απ’ τη μια πλευρά της το Ιόνιο, τη σημερινή Πάλαιρο, και από την άλλη τη Λίμνη Βουλκαριά και το αρχαίο Ανακτόριο, τη σημερινή Βόνιτσα.Η Πόλη θεωρείται ότι υπήρχε από την Μυκηναϊκή περίοδο, με απόδειξη γι’ αυ- τό τα τείχη της, που τμήμα τους ανήκει
στην 2η χιλιετηρίδα π.Χ. και εντυπωσιάζουν από το μέγεθός τους και την καλή εφαρμογή των ογκόλιθων που τα αποτελούν. Το λιμάνι της Αρχαίας Παλαίρου βρισκόταν στη θέση της σημερινής Πογωνιάς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου, όπου έχουν εντοπιστεί λείψανα των λιμενικών εγκαταστάσεων ανατολικά της σημερινής πόλης.

Τα κυριότερα μνημεία που σώζονται σήμερα στη περιοχή είναι: Το Κάστρο της Κεχροπούλας. Ο Αρχαιολογικός χώρος της Στέρνας, τα Καστέλια της Πλαγιάς, το Κάστρο του Γρίβα στη Περατιά, το Ενετικό Κάστρο της Πλαγιάς με την ονομασία Άγιος Γεώργιος, το Αρχοντικό του Γρίβα στη Περατιά, το Αρχοντικό του Ράγκου στην Πάλαιρο, η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε περίπου τον 16ο αιώνα και το Μοναστήρι της Παναγίας της Ρόμβης. Η Πάλαιρος, ένα μέρος που συνδυάζει αρμονικά τα παραδοσιακά στοιχεία με τις σύγχρονες υπηρεσίες και ανέσεις. Τα καλοκαίρια, η κεντρική πλατεία συγκεντρώνει όλη τη ζωή στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα καφέ και τα μπαράκια, ενώ συχνά πραγματοποιούνται διάφορες συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πράσινο+Μπλε