“Όχι” στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είπαν οι φορείς του εμπορικού κόσμου στον αντιπεριφερειάρχη [HDvideo]

Ένα ομόθυμο “όχι” στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές άκουσε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Αντωνόπουλος από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά και τους εκπροσώπους από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου, τους Εμπορικούς Συλλόγους Αγρινίου και Ναυπάκτου και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr τις δηλώσεις συμμετεχόντων στη σύσκεψη


Οι φορείς του εμπορικού κόσμου δεν επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων καμία Κυριακή του χρόνου, πέραν αυτής της τελευταίας Κυριακής που εθιμοτυπικά έχει καθιερωθεί. Ωστόσο το πολυνομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη βουλή υποχρεώνει 7 Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα να είναι ανοιχτά και για τις υπόλοιπες καλείς τους τόπους αντιπεριφερειάρχες να πάρουν τη σχετική απόφαση. Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας άκουσε τις απόψεις των φορέων και εν πολλοίς συμφώνησε μαζί τους. Ωστόσο παρέπεμψε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή της περιφέρειας όπου οι μαζί με τον περιφερειάρχη οι αντιπεριφερειάρχες των νομών της Δυτικής Ελλάδος θα πάρουν την απόφαση. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινήσει ότι η περιφέρεια περιμένει τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και πρόσθεσε ότι αναφορικά με τις 7 Κυριακές που επιβάλλει ο νόμος να ανοίξουν τα καταστήματα, η περιφέρεια δεν μπορεί να παρανομήσει.

Κατά την σύσκεψη που ακολούθησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στη σημερινή συγκυρία που διέρχεται η Πατρίδα μας και τόνισε ότι «ποτέ ο άνθρωπος δεν ήταν μηχανή για να εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα». Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα της αργίας της Κυριακής η οποία είναι θεσμοθετημένη από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος παραδόθηκε στο μαρτύριο επειδή με το κήρυγμά του τάχθηκε ενάντια στην κατάλυση της αργίας της Κυριακής.

Από τους φορείς του εμπορικού κόσμου τονίστηκε ότι η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές οδηγεί στην καταστροφή του εμπορικού κόσμου και στην ανακατανομή του τζίρου προς όφελος των μεγάλων και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Μάλιστα από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων προτάθηκε και η υπογραφή για ένα τοπικό σύμφωνο που να προβλέπει το άνοιγμα μόνο στη τελευταία Κυριακή του χρόνου, ώστε να καταργηθεί στην πράξη και η ρύθμιση για υποχρεωτικό άνοιγμα 7 Κυριακών.