“Κανείς μόνος του απέναντι στην εξαθλίωση” [HDvideo]

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησε το Συντονιστικό Συνδικάτων – Φορέων Αγρινίου με σκοπό να ενημερώσει για τις αποφάσεις του και τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες, αλλά και να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κοινωνία. Το Συντονιστικό εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γ. Καραμητσόπουλος, η Χριστοφορούλα Λιάτσου από το Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου Κ. Παπαθανασίου.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr στιγμιότυπα από τη συνέντευξη

Σε πρώτη γραμμή βρίσκονται τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και δη των καθηγητών γι΄ αυτό και το λόγο έλαβε αρχικά ο Γ. Καραμητσόπουλος που έκανε λόγο για τα κοινωνικά αγαθά που αποδομούνται, όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση. Τόνισε ακόμη πως πλήττονται συνταγματικές ελευθερίες κυρίως με την κήρυξη ως παράνομων πολλών απεργιών. Ωστόσο δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική λέγοντας ότι οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών στα μέτρα των προηγούμενων ετών όπως (οι συγχωνεύσεις σχολείων, η κατάργηση υποστηρικτικών δομών) δεν ήταν οι ενδεδειγμένες. “Η κυβέρνηση τώρα αποφασίζει τώρα να τελειώσει με τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα” είπε χαρακτηριστικά και ακολούθως αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο να μετατρέψει το λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο. Εκτίμησε μάλιστα ο κ. Καραμητσόπουλος πως οι νέες ρυθμίσεις θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη μαθητική διαρροή. Τέλος τόνισε ότι πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν στην απεργία. “Πρέπει ο καθένας να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να είναι αυτός στην θέση των συναδέλφων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα”. “Δεν μπορεί κανένας πια να πει ότι είναι έξω από το χορό” είπε η Χριστοφορούλα Λιάτσου και πρόσθεσε “δεν θα τη γλυτώσει κανείς μας ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα εξαθλιωθούμε”. Απευθύνοντας κάλεσμα στους γονείς να σταθούν στο πλάϊ των εκπαιδευτικών είπε ότι πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται είναι γιατί η κοινωνία δεν συμμετέχει. Ο Γ. Καραμητσόπουλος εκτίμησε ότι γενιές ολόκληρες διαπαιδαγωγήθηκαν με τη νοοτροπία να “προσπαθώ να λύσω το πρόβλημά μου μόνος μου”. Και αυτό γίνονταν με μπροστάρηδες τα κόμματα και όχι πάντα με θεμιτό τρόπο, αλλά από το παράθυρο είπε νόημα και πρόσθεσε ότι πρέπει να αρχίσουμε να εκπαιδευόμαστε σε αυτό. “Η διεκδίκηση χρόνια τώρα γίνονταν δια ανάθεσης” πρόσθεσε η κα Λιάτσου και τόνισε ότι πρέπει να ανακαλύψουμε τη συλλογικότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου Κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη η κοινωνία να στηρίζει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών. “Η κυβέρνηση αποδομεί κάθε κοινωνικό αγαθό, που θα βρει θαλπωρή ο κάθε άνθρωπος;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. “Πρέπει να ανατρέπουμε αυτή την πολιτική, πριν ανατρέψει αυτή εμάς” είπε και πρόσθεσε ότι κάποιοι στο συντονιστικό είπαν πως δεν κλείνουν τα μαγαζιά τους “στα 4 μαγαζιά το ένα είναι κλειστό, γιατί δεν πρέπει να είμαστε μαζί”. Ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν κατηγορεί τον Εμπορικό Σύλλογο για απεργοσπαστική στάση, αλλά εξήγησε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να συντονίσει τη δράση του με τους άλλους φορείς. “Ο εμπορικός κόσμος πλήττεται ίσως και πιο σκληρά από άλλους, αλλά είμαστε όλοι στο ίδιο καζάνι, είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία” κατέληξε.

Το πρόγραμμα δράσης του Συντονιστικού Συνδικάτων – Φορέων Αγρινίου :
Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη
-Δημιουργία απεργιακών κέντρων στα τέσσερα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα του Αγρινίου για στήριξη της απεργίας των καθηγητών.
-Συλλαλητήριο που οργανώνουν όλα τα συνδικάτα με συμμετοχή εργαζομένων, γονέων, μαθητών, φοιτητών, συνταξιούχων, ανέργων στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου στις 12.00 το μεσημέρι.
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη
-Εκδήλωση για την ενημέρωση των συμπολιτών μας στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου στις 8.00 το βράδυ με συνοδεία μουσικής.