Δικαιοσύνη…

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη
Επιτέλους! Μόνο αυτό μπορεί να αναφωνήσει κανείς βλέποντας την ταχύτατη κινητοποίηση της Δικαιοσύνης σχετικά με τη σύλληψη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Δυστυχώς έπρεπε να χυθεί το αίμα του Παύλου Φύσσα για να συμβεί κάτι τέτοιο…

Είναι πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις επιτέλους να αποδίδεται δικαιοσύνη και το κράτος να λειτουργεί, σταματώντας έτσι το δηλητήριο του φασισμού που πότιζε η Χρυσή Αυγή την δοκιμαζόμενη από τα μνημόνια Ελληνική κοινωνία. Όμως δεν μπορούμε να μην κάνουμε την σύγκριση. Χρειάστηκαν μόλις 12 μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να αποδώσει καρπούς η κινητοποίηση της Δικαιοσύνης, από την άλλη όμως οι πολίτες δεν είδαν αντίστοιχη κινητοποίηση της Δικαιοσύνης σε σειρά από σκανδαλώδεις υποθέσεις που ζημίωσαν τα ταμεία του κράτους και αγγίζουν μερίδα του πολιτικού προσωπικού (Siemens, υποβρύχια, λίστα Λαγκάρντ κ.α.) Θυμάμαι ακόμη τα ρεπορτάζ στη τηλεόραση που έλεγαν πως ο Εισαγγελέας που χειρίζονταν την υπόθεση της Siemens είχε μόνο μια γραμματέα για να διεκπεραιώσει την ογκοδέστατη δικογραφία, ή την καθυστέρηση στις μεταφράσεις των εγγράφων που διαβίβασε στην Ελληνική η Γερμανική Δικαιοσύνη.

Προσοχή! Η σύγκριση αυτή δεν αθωώνει τη Χρυσή Αυγή. Καλώς οι μαχαιροβγάλτες φασίστες θα βρεθούν πίσω από τα κάγκελα, αλλά το ερώτημα “γιατί η Δικαιοσύνη δεν έπραξε με την ανάλογη ταχύτητα και σε άλλες εξίσου αν όχι πιο σπουδαίες υποθέσεις” παραμένει. Και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε δυο τινά : ή ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, ή ότι ενεργεί κατά ένα παράδοξο “δοκούν”…

Είναι χρέος των Δικαστών να κινηθούν από εδώ και πέρα με ανάλογο τρόπο και στις σκανδαλώδεις υποθέσεις, διαφορετικά η σύλληψη της συμμορίας της Χρυσής Αυγής δεν αποτρέψει σε απόλυτο βαθμό (όπως θα έπρεπε) ένα κομμάτι της κοινωνίας από το να επικροτεί μεθόδους τύπου “Χρυσής Αυγής” ανεξάρτητα από το αν υπάρχει Χρυσή Αυγή ή όχι. Γιατί, ένα κομμάτι της κοινωνίας που πραγματικά είναι θύμα του Μνημονίου και της κρίσης (όχι αυτό που έχει ακόμη κάποιο λίπος και υποκριτικά κραυγάζει “πεινάμε”) πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα πρόδωσε την κοινωνία και επειδή δεν έχει κάνει σπουδαίες αναλύσεις και δεν έχει και υψηλό επίπεδο μόρφωσης και κρίσης έχει ταυτίσει το πολιτικό σύστημα με την δημοκρατία και έτσι γυρίσε τη πλάτη στην δημοκρατία και στράφηκε στη Χ.Α

Αν λοιπόν οι Δικαστές δεν κάνουν αυτό που πρέπει, υπάρχει ο κίνδυνος χωρίς να υπάρχει Χρυσή Αυγή να επικροτούνται οι μέθοδοι τύπου “Χρυσής Αυγής” από ένα κομμάτι της κοινωνίας.