Ανοχή για τις ψήφους

Σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί στα Αη – Βασιλιώτικα έγινε στο δημαρχείο Αγρινίου μετά από πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου «Νέα Γη».

Ο σμπίρος μου μου λέει ότι ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό των αυθαίρετων καταυλισμών των ROMA. Και ομολογώ ότι αν και πράγματι αυτό είναι ένα από τα βασικότερα θέματα της περιοχής δεν περίμενα να συζητηθεί. Και δεν περίμενα να συζητηθεί γιατί κανονικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε προ ετών να εφαρμόσουν το νόμο κατεδαφίζοντας ό,τι είναι παράνομο. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι στην σύσκεψη έγινε προσπάθεια να δεχθεί ο εκπρόσωπος των ROMA πως η τοπική κοινότητα θα πρέπει να δεχθεί την κατεδάφιση των καταυλισμών που δεν έχουν άδεια.

Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα! Στην προκειμένη περίπτωση “παρακαλούνται” οι ROMA να πεισθούν και να υπακούσουν στο νόμο που λέει ότι κάτι που είναι παράνομο πρέπει να κατεδαφιστεί. Πράγμα που δεν τιμά κανένα. Από την άλλη για να κινητοποιηθεί η πολεοδομία χρειάζεται να γίνει κάποια καταγγελία (έστω και ανώνυμη) και στη συνέχεια το θέμα να παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα και από εκεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις. Όμως το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο, όλοι το ξέρουν, όλοι το παραδέχονται, αλλά μέχρι να γίνει καταγγελία δεν κινείται τίποτα… Αυτή η “τρύπα” στο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει για να “δικαιολογείται” η ανοχή από την πολεοδομία και τις άλλες υπηρεσίες. Και είναι προφανές ότι η ανοχή έχει “πρέπει” να υπάρχει γιατί οι ROMA ψηφίζουν. Τις ψήφους τους διαχρονικά όλοι εποφθαλμιούν και στη συνέχεια οι ROMA αφήνονται στην τύχη τους από όλες τις υπηρεσίες δημοτικές και κρατικές. Κάντε λοιπόν τη σύγκριση με τη συμπεριφορά των υπηρεσιών απέναντι στους ROMA και τη συμπεριφορά της απέναντι σε άλλο μεγάλο θέμα της πόλης που μας απασχολεί τα τελευταία καλοκαίρια… και θα καταλάβετε γιατί τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτή τη χώρα.