Η Τρόικα απολύει 5.000 «διαθέσιμους»

Την απόλυση του 40% των 12.500 υπαλλήλων που έχουν βγει σε καθεστώς διαθεσιμότητας ζητά η Τρόικα. H είδηση αυτή αναδεικνύεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» μια μέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία διαψεύστηκε κατηγορηματικά ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» ότι επίκεινται απολύσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ο «Ελεύθερος Τύπος» είναι εφημερίδα φιλικά διακείμενη προς τη Νέα Δημοκρατία και για το λόγο αυτό θα προσλάβει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όποια αντίδραση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (αν υπάρξει). Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν απολύσεις από τη δεξαμενή των «διαθέσιμων» με βάση τα προσόντα των υπαλλήλων. Όσοι δηλαδή έχουν χαμηλά προσόντα, κυρίως όσοι είναι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Πέραν των 2000 απολύσεων που απομένουν να πραγματοποιηθούν εντός του 2013, αφού ήδη έχουν τεθεί 2.000 υπάλληλοι (ΕΡΤ) εκτός δημοσίου το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα τεθούν 1.000 άτομα εκτός δημόσιας διοίκησης, θα ακολουθήσουν 4.000 υπάλληλοι ως τα τέλη Ιουνίου, άλλοι 1.500 ως τα τέλη Ιουλίου και 1.500 ως τα τέλη Αυγούστου, 2.000 υπάλληλοι θα προστεθούν στη διαθεσιμότητα ως τέλη Σεπτέμβρη και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με άλλες 1.000 διαθεσιμότητες ως τα τέλη Δεκέμβρη του 2014.

Γεγονός είναι ότι από την πρώτη λίστα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων λείπουν 1.349 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και -ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας- προωθείται η λύση της αναγκαστικής αργίας όσων δεν απογραφούν σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας.

Γεγονός είναι επίσης ότι δεν έχει βρεθεί λύση για την αναδιάρθωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, όπου απασχολούνται 2.200 εργαζόμενοι, και οι εκπρόσωποι των πιστωτών εξακολουθούν να πιέζουν για πτώχευση και απόλυση του συνόλου του προσωπικού. Ακόμη επίσης δεν υπάρχει συμφωνία ώστε να καταμετρηθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ ως απολυμένοι, επειδή δεν έχει λειτουργήσει ο νέος φορέας, η ΝΕΡΙΤ, και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των προσλήψεων που θα γίνουν. Και ακόμη, η Τρόικα αναμένει τις αναγκαστικές αποχωρήσεις -με βάση ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης- συμβασιούχων που παραμένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να έχει δεσμευτεί ούτε ότι αυτές οι αποχωρήσεις θα καταμετρηθούν ως απολύσεις.

Για το επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας, άλλων 12.500 υπαλλήλων ως το τέλος του Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει ακόμη ανταπόκριση της Τρόικας στο αίτημα του Κ. Μητσοτάκη για παράταση, με αποτέλεσμα να αναζητούνται αγωνιωδώς δεξαμενές, όπως είναι αυτή των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ.

Και έπεται συνέχεια…

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr