Τους τάϊσε καλά, μπας και “φάνε” το επιχείρημα της ανάκαμψης : μονάχα 4% μείωση του ΑΕΠ…

Ανεβαίνοντας χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ήμουν προετοιμασμένος. Μεγάλη συστημική τράπεζα της χώρας διοργάνωνε εκδήλωση για την ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Δηλαδή να πουλήσει δάνεια!

Φτάνοντας στον όροφο της αίθουσας του Επιμελητηρίου στον προθάλαμο υπήρχε πλουσιότατος, λουκούλειος μπουφές. Σκέφτηκα γιατί πριν και όχι μετά την εκδήλωση, ως είθισται… Η απάντηση εύκολη : άμα είναι φαγωμένος ο άνθρωπος τον τουμπάρεις εύκολα! Παρατήρησα τον κόσμο που ήταν στην εκδήλωση. Γεμάτη αίθουσα, φίσκα! Ξέρουν οι τράπεζες να μαντρώνουν τον κόσμο! Παρόν, καλός κόσμος εντός και εκτός εισαγωγικών. Ανάμεσά τους και πολλοί δημόσιοι παράγοντες, αυτοδιοικητικοί κατά βάση “μπουμπούκια” πραγματικά. Σαν χοροεσπερίδα εβραϊκού λόμπυ έμοιαζε, σε βλαχομπαρόκ βέβαια έκδοση.

Η τράπεζα βέβαια είχε το σκοπό της : να πουλήσει δάνεια! Μου έκανε όμως εντύπωση η προσπάθεια των ανθρώπων της τράπεζας που μίλησαν για ανάκαμψη. Σαν το Σαμαρά με το success story. Bγαίνουμε από την κρίση, έλεγαν, επενδύστε (δηλαδή δανειστείτε)! Ακούστε τώρα βασικό επιχείρημα : το ΑΕΠ της χώρας φέτος θα κλείσει με μείωση 4%, “ενώ περιμέναμε μείωση 4,2% αλλά ο τουρισμός πήγε λίγο καλύτερα και έτσι θα έχουμε μείωση μόνο 4%”. Πραγματικά δηλαδή αναρωτιέσαι αυτοί δεν απευθύνονται σε φαγωμένους, ούτε σε βαρυστομαχιασμένους, απευθύνονται σε χαχόλους…

Το ζήτημα είναι ότι δεν βρέθηκε ένας, όχι στην χθεσινή εκδήλωση στο Αγρίνιο, αλλά στην κυβέρνηση να πει στους τραπεζίτες : “ανακεφαλαιοποιηθήκατε με λεφτά των Ελλήνων, επιστρέψτε τα χρήματα που πήρατε με δάνεια στις υγίεις επιχείρησεις και δώστε στο δήμοσιο μέρος της διοίκησης”.