Παράνομα στέγαστρα στον ιστορικό χώρο της Αγίας Αγάθης στη Σταμνά

Βλέποντας τη φωτογραφία αυτή μπορεί κάποιος να σκεφτεί, άλλη μια αποθήκη για αγροτικά προϊόντα την οποία κατασκευάζει κάποιος παραγωγός της περιοχής μας, σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο δάσος.

Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς για άλλο ένα κιόσκι που κατασκευάζουν οι Παρέες των Πανηγυριστών του Αιτωλικού στο περίβολο του μοναστηριού της Αγίας Αγάθης, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς ασφαλώς να επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο άλλωστε έχουν κατασκευαστεί όλα τα στέγαστρα από σίδηρο και τσίγκο που υπάρχουν στον ιστορικό αυτό χώρο, τα οποία χρησιμοποιούν οι Παρέες των Αιτωλικιωτών στο Πανηγύρι της Αγι-Αγάθης κατά το 3ήμερο 21-23 Αυγούστου κάθε χρόνο. Και μετά μέχρι το επόμενο Πανηγύρι παραμένουν άθλια κουφάρια που αλλοιώνουν εντελώς την εικόνα της περιοχής και βιάζουν την αισθητική του χώρου και των επισκεπτών. Μοιάζουν με κείνα που παλιά εμείς οι καπνοκαλλιεργητές είχαμε για να κρεμάμε τα βαντάκια…!

Ο χώρος αυτός των 30 περίπου στρεμμάτων ανήκει με τίτλους ιδιοκτησίας στην Κοινότητα Σταμνάς, της οποίας οι τοπικοί άρχοντες και πολύ περισσότερο οι κάτοικοί της ποτέ δεν ρωτήθηκαν για τις παράνομες αυτές κατασκευές. Και ούτε καν σκέφτηκαν ποτέ οι Σταμνιώτες να στήσουν ή να χτίσουν οι ίδιοι κάποια κατασκευή, από σεβασμό στο χώρο. Κάποιοι άλλοι όμως στο Αιτωλικό με το πρόσχημα της συμμετοχής τους στο σπουδαίο Πανηγύρι (κοινή γιορτή για Αιτωλικό και Σταμνά), συνεχίζουν να θεωρούν το χώρο τσιφλίκι τους και να ασχημονούν όποτε τους καπνίσει. Για το θέμα έχουμε αρθρογραφήσει πολλές φορές και με συγκεκριμένες προτάσεις στο περιοδικό του χωριού μας, έχουμε διαμαρτυρηθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή στον τότε Δήμο Αιτωλικού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και λογικό ήταν. Θα απαγόρευε ο Δήμος Αιτωλικού την κατασκευή των στεγάστρων κόντρα στις επιθυμίες και τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του και κατοίκων του νησιού; Ποτέ! Ούτε λόγος να γίνεται για νομιμότητα, σεβασμό στο χώρο και στην αισθητική.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κοταντάκης, τόσο από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σταμνάς κ. Γεώργιο Καπελλάρη, όσο και από τον κ. Γεώργιο Σταμούλη, μέλος του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σταμνάς. Επισκέφτηκε ο ίδιος το χώρο μαζί με επικεφαλής Παρέας Αρματωμένων του Αιτωλικού, ο οποίος ήθελε προφανώς να τον πείσει ότι το κτίσμα είναι όμορφο. Ο κ. Αντιδήμαρχος σχημάτισε άποψη και διαφώνησε κάθετα με την αυθαίρετη κατασκευή, κάτι που μας μετέφερε τηλεφωνικά.

Και αφού μέχρι σήμερα το εκάστοτε Κοινοτικό ή Τοπικό Συμβούλιο δεν κατάφερε να σταματήσει αυτό το χάλι, αν και είχε κάθε δικαίωμα να ξηλώσει τις κατασκευές, ας αναλάβει δράση η νυν δημοτική αρχή και να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει υποστεί η περιοχή, επαναφέροντας τη νομιμότητα με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, στο όμορφο ξωκκλήσι της Σταμνάς και στο σημαντικό μας έθιμο ήτοι το δεύτερο σε σπουδαιότητα Πανηγύρι της Αιτωλίας μετά από αυτό του Αη-Συμιού και άμεσα συνδεδεμένο μα τα γεγονότα της εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του ΄21. Αλήθεια, θα μπορούσε να πάει όποιος θέλει στον Αη-Συμιό και να κατασκευάσει αυτά τα αίσχη ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή χωρίς την άδεια του Δήμου; Πιστεύουμε πως όχι. Γιατί λοιπόν να γίνεται στην Αγι-Αγάθη, σε ένα εξίσου όμορφο και αγαπημένο στους κατοίκους του τόπο;

Εάν και πάλι δεν έχει αποτέλεσμα η όποια παρέμβαση του Δήμου Μεσολογγίου, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και διαβεβαιώνουμε κάθε εμπλεκόμενο ή υπεύθυνο για τις κατασκευές ότι είτε με τη νόμιμη οδό είτε με δυναμική τους παρέμβαση, οι κάτοικοι της Σταμνάς με επικεφαλής το Τοπικό Συμβούλιο, τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, την Παρέα των Αρματωμένων και όποιον άλλο φορές ή κάτοικο θελήσει να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή για την προστασία του περιβάλλοντος, της συλλογικής μας μνήμης, του Πολιτισμού μας και το τόπου μας, θα προχωρήσουν μόνοι τους.

Σταμνά 14/10/2013

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού της Σταμνάς « Ώλενος»
Γιώργος Σταμούλης, Γιώτης Βάρρας, Κώστας Τσόλκας

πηγή : stamna.gr