Πρόγραμμα για την πρόληψη & την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Αιτωλοακαρνανία

Η Εταιρεία Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.ΣΥ.Ψ.Υ.Π.Ο.), ανακοινώνει ότι θα υλοποιήσει το επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Πρόληψη και Καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν υπογραφής του Σχεδίου Δράσης με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.Το Σχέδιο Δράσης, που θα ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015, θα υλοποιηθεί στους Δήμους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπακτίας.

Η πραγματοποίηση του προγράμματος με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, θα στοχεύει να αναδείξει τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα ενός προβλήματος που απασχολεί πολλές οικογένειες στο Νομό μας, όπου κυριαρχεί μια ιδιότυπη κοινωνική σιωπή. Βασικός στόχος των δραστηριοτήτων θα είναι η Αγωγή Κοινότητας, όπου θα δοθεί έμφαση στην εργασία με τον πληθυσμό και την ευαισθητοποίησή του, ώστε ν’ αλλάξει στάση απέναντι στην βία μέσα στην οικογένεια. Η Αγωγή Κοινότητας έχει αποδειχθεί ότι, όπου έχει εφαρμοστεί μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, έχει φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.Σημαντικός στόχος του προγράμματος, επίσης, θα είναι η γνωστοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και η προάσπιση αυτών. Μέσα από τη πραγματοποίηση του προγράμματος στη περιοχή μας, θα δοθεί η δυνατότητα να μάθουν οι γυναίκες ποια είναι τα δικαιώματά τους και πως μπορούν να τα υπερασπιστούν, που σε πολλές των περιπτώσεων αγνοούν. Θα είναι σε θέση να ξέρουν που να απευθύνονται, είτε για πληροφόρηση είτε για βοήθεια.

Στην ανακοίνωσή της η Η Εταιρεία Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αιτωλοακαρνανίας αναφέρει :
Για την προώθηση μέτρων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, η Εταιρεία μας θα συνεργαστεί με τους Δήμους Αγρινίου, Ναυπακτίας και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας. Η συνεργασία μας με τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στη διάχυση της πληροφορίας, στην προβολή του προβλήματος της βίας μέσα στην οικογένεια, με άρθρα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και προβολής διαφημιστικού σποτ για την ενδοοικογενειακή βία. Απαραίτητη, επίσης, κρίνεται η στενότερη συνεργασία μας με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της περιοχής μας. Τέλος, η συνεργασία με τους Φορείς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη διάχυση της πληροφορίας μέσα στην οικογένεια.Ευελπιστούμε, ότι μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος που μας ανέθεσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας, θα συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας, την εκπαίδευση της κοινότητας για αλλαγή στάσεων και στερεοτύπων, την ενεργοποίηση των Τοπικών Φορέων και τη συνεργασία τους για θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Οι δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα υλοποίησης του προγράμματος, θα γνωστοποιούνται μέσα από συχνές ανακοινώσεις που θα αναρτώνται στην Ιστοσελίδα μας (www.esypsypo.gr), αλλά και με συχνά ηλεκτρονικά μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο.