“Ψίχουλα στις σχολικές επιτροπές του δήμου Αγρινίου”

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Νικάκης και Δ. Δήμας
Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Νικάκης και Δ. Δήμας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου με ανακοίνωσή της κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές, την εκπαιδευτική κοινότητα του Διευρυμένου Δήμου Αγρινίου, και καλεί σε ξεσηκωμό, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της εκπαίδευσης. Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου με αφορμή τις συνεδριάσεις των δυο σχολικών επιτροπών μονάδων Ββάθμιας και Αβάθμιας εκπαίδευσης καταγγέλλει παραθέτωντας σχετικά στοιχεία την κατακόρυφη συρρίκνωση των πόρων στις σχολικές κοινότητες “από την αντιλαϊκή εφαρμογή του «Kαλλικράτη», την πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ε.Ε. με ευθύνες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που την στηρίζουν, την εξειδικεύουν και υλοποιούν στην τοπική διοίκηση”.

Αναλυτικά :
Για άλλη μια χρονιά, τα κονδύλια, τα χρήματα που θα δοθούν στις σχολικές επιτροπές είναι όχι μόνο ελάχιστα, αλλά και προκλητικά λίγα. Και είναι ψίχουλα, όχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί είναι στρατηγική επιλογή, μπροστά στο «νέο σχολείο Α.Ε.» της αγοράς που ετοιμάζουν. Είναι συνειδητή επιλογή του μαύρου μετώπου Τρόικας – συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) – καπιταλιστών, (και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης αλλά και στο συνδικαλιστικό επίπεδο,) που θέλουν να πληρώσει την κρίση για άλλη μια φορά ο λαός, για να σωθεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Η Λαϊκή συσπείρωση Αγρινίου έχει επανειλημμένα έχει τονίσει ότι οι σχολικές επιτροπές καλούνται να διαχειριστούν τα ψίχουλα. Πιο συγκεκριμένα οι 91 χιλιάδες €υρώ ( Γ΄δόση 2013) που θα δοθούν με κατανομή στις σχολικές επιτροπές δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα σε μια σειρά περιπτώσεων. Μιλάμε για 170 σχολικές κοινότητες περίπου που πρέπει να μοιραστούν κάτι λιγότερο από 100 χιλιάδες €υρώ. Είναι ντροπή! Τι ανάγκες να καλύψεις με αυτά τα χρήματα; Θα δοθεί 4η δόση; ή πάμε για περικοπή της ;; Να πως προωθούν με έντεχνο τρόπο, ιδιαίτερα στα Νηπιαγωγεία την εφαρμογή των τροφείων, που βρίσκεται προ των πυλών… «Να’ τος πως δένει κι ο αντιλαϊκός Καλλικράτης» Από την άλλη έχουμε ένταξη στη διαθεσιμότητα και η ουσιαστική απόλυση δεκάδων εργαζόμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους, σε λύκεια της πόλης μας, (ενδεικτικά στο 4ο Λύκειο) ζητάνε να πληρώσουν οι μαθητές τα βιβλία των Αγγλικών, να βάψουν την τάξη…(σε ένα τμήμα της Α’ Λυκείου) και ο κατάλογος συνεχίζεται…… με νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας που εφαρμόζουν, όπως νηπιαγωγοί μέσω ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ με 427-490 € (!), που εισβάλλουν και στην Προσχολική Αγωγή και επίκειται διεύρυνσή τους, κ.α.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα (Β βάθμια εκπαίδευση) του παλιού πολυκλαδικού (για το σχολικό συγκρότημα) όπου χρωστάει ήδη 18 χιλιάδες € ρεύμα στη (ΔΕΗ), ενώ για το βαρύ χειμώνα που έρχεται, για τη θέρμανση χρειάζεται περίπου 25 χιλιάδες € το λιγότερο. Τι να προτοκαλύψουν τα 12 χιλιάδες €υρώ;;;

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ Γ’ ΔΟΣΗΣ ΨΙΧΟΥΛΩΝ ΤΟΥ 2013 ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ
(χαρακτηριστικά μόνο για τα Νηπιαγωγεία του Αγρινίου…):
1 Σχολική κοινότητα 1ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 600 €
2 Σχολική κοινότητα 2ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 1.000 €
3 Σχολική κοινότητα 3ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
4 Σχολική κοινότητα 4ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
5 Σχολική κοινότητα 5ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου & 19ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 800 €
6 Σχολική κοινότητα 6ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 600 €
7 Σχολική κοινότητα 7ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 700 €
8 Σχολική κοινότητα 8ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
9 Σχολική κοινότητα 9ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
10 Σχολική κοινότητα 10ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
11 Σχολική κοινότητα 11ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
12 Σχολική κοινότητα 12ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
13 Σχολική κοινότητα 13ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
14 Σχολική κοινότητα 14ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
15 Σχολική κοινότητα 15ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 800 €
16 Σχολική κοινότητα 16ου Δημοτικού Σχολείου & 16ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 3.000 €
17 Σχολική κοινότητα 17ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
18 Σχολική κοινότητα 18ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
19 Σχολική κοινότητα 20ου Δημοτικού Σχολείου & 20ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 1.600 €
20 Σχολική κοινότητα 21ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
21 Σχολική κοινότητα 22ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
22 Σχολική κοινότητα 23ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου 500 €
23 Σχολική κοινότητα 1ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κωνσταντίνου Δήμου Αγρινίου 600 €
24 Σχολική κοινότητα 2ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κωνσταντίνου Δήμου Αγρινίου 600 €
25 Σχολική κοινότητα Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Γιαννουζίου Αγρινίου 600 €
*Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στις σχ.κοινότητες των Δ.Ενοτήτων στα Νηπιαγωγεία και τα Δ. Σχολεία, ενδεικτικά: 300€ Αγίου Βλασίου, Λυσιμαχείας 400€ κ.α.

“Όλα τα παραπάνω μέτρα έρχονται να πατήσουν πάνω στα αποκαΐδια των προηγούμενων. Η επιδείνωση της ζωής μας δε θα έχει τελειωμό, όσο επικρατεί η λογική της διαχείρισης, του «λιγότερου κακού», της ηττοπάθειας και των αυταπατών. Καμία αναμονή. Όλοι στον αγώνα. Να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις για σχολεία και νηπιαγωγεία. Τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται” καταλήγει η ανακοίνωση.