Επιμορφωτικό πρόγραμμα για ενηλίκους από το ΚΠΕ Μεσογγίου – Θέρμου

Το ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου στα πλαίσια προγραμματισμού των δράσεών του για το έτος 2013-2014 και της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους, διοργανώνει ημερήσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτών στις 3 Νοεμβρίου 2013 με θέμα:
Ανακαλύπτω τον Αράκυνθο
πεζοπορώντας στα βελανιδοδάση και καστανοδάση του

Σκοπός του επιμορφωτικού προγράμματος είναι η γνωριμία, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα δασικά οικοσυστήματα και ειδικά γύρω από το δασικό οικοσύστημα του όρους Αρακύνθου. Επιδιώκεται η ανάδειξη του δάσους βελανιδιάς και καστανιάς του όρους Αρακύνθου ως περιοχής προστατευόμενης από το Δίκτυο Ναtura, καθώς και η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων προς την κατεύθυνση της προστασίας της περιβαλλοντικής ταυτότητας της περιοχής και της αειφορικής διαχείρισης των οικοσυστημάτων.
Η δράση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου και την Τοπική Κοινότητα Ελληνικών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ενηλίκους πολίτες της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας που ευαισθητοποιούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ανάδειξη και διατήρηση του φυσικού πλούτου της χώρας.
Το ΚΠΕ Μεσολογγίου – Θέρμου θα καλύψει από το οικείο Τεχνικό Δελτίο Έργου ή τη Διαχειριστική Επιτροπή τα έξοδα μετακίνησης των συμμετεχόντων με λεωφορείο προς και από το πεδίο εργασίας (Αράκυνθο, θέση Άγιος Γεώργιος Ελληνικών).
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο επιμορφωτικό πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου στο τηλέφωνο 26310 23048 έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις συμμετοχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00 – 08:30 Εγγραφές συμμετεχόντων – ενημέρωση για τη δράση από την Π.Ο. του ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου (Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, Μεσολόγγι)
08:30 – 09:00 Μετακίνηση ομάδας από το Μεσολόγγι στη θέση Κάτω Ελληνικά του όρους Αράκυνθος
09:30 – 10:00 Πεζοπορική διαδρομή στο δάσος ακολουθώντας το μονοπάτι από τη θέση Κάτω Ελληνικά έως τη θέση Μονή Αγίου Γεωργίου Ελληνικών
10:00 – 13:00 «Γνωριμία με το δασικό οικοσύστημα του όρους Αράκυνθου», Δημήτρης Παπανδρόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, MSc «Τεχνολογία Περιβάλλοντος και Οικολογική Διαχείριση»
13:00 – 13:30 «Το ανθρώπινο αποτύπωμα στο δάσος – αφορμή για προβληματισμό αναφορικά με την αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων», Όλγα Γιαννακογεώργου, Υπευθ. ΚΠΕ Μεσολογγίου Θέρμου – Λειβαδίτη Θεώνη, Αναπλ. Υπευθ. ΚΠΕ Μεσολογγίου-Θέρμου
13:30 – 14:00 Επιστροφή από το πεδίο μέσω του μονοπατιού Μονή Αγίου Γεωργίου-χωριό Ελληνικά
14:00 – 15:30 Γεύμα στο χωριό Ελληνικά
15:30 – 16:00 Επιστροφή στο ΚΠΕ – Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο