Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, σε εφαρμογή του Ν. 4178/2013. Πρόκειται για τον νόμο που έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» και χαρακτήρισε κατεδαφιστέες τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις μετά την 28 Ιουλίου του 2013 αλλά και τις κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Νίκης Φούντα, ενημέρωσε ότι η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΕΚΑ) έχει αποστείλει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις τεύχη δημοπράτησης- υποδείγματα για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών εκτέλεσης κατεδαφίσεων.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, η ιεράρχηση των κατεδαφίσεων γίνεται αφού ληφθεί υπόψη το είδος της προστατευόμενης περιοχής, το πλήθος των αυθαίρετων κατασκευών στις συγκεκριμένες περιοχές, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κατεδάφισης, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αυθαιρέτου.
Οι κατεδαφίσεις, πάντως, είναι γεγονός, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλαφάτης στη Βουλή. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα είχε ζητήσει να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι κατεδαφίσεις στη Δυτική Ελλάδα. Όπως λοιπόν ενημερώθηκε η Βουλή, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 365 καταγραφές αυθαίρετων κατοικιών. Από αυτές, για 172 έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις και έχουν υλοποιηθεί ήδη 22 κατεδαφίσεις (Ζαχάρω, Πάλαιρος), με την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Επίσης, από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την κατεδάφιση 59 ακόμη αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό και παραλία στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα και έχει ήδη προκηρυχθεί ανοιχτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου, η οποία ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.
Ταυτόχρονα, έχει δημοσιευθεί πρόσκληση διενέργειας δύο μειοδοτικών διαγωνισμών για την εκτέλεση 70 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία, για την άμεση έναρξη του έργου σε λίγες εβδομάδες. Η Ειδική Υπηρεσία συντονίζει αντίστοιχους διαγωνισμούς για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου, καθώς βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η πλήρης ενεργοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι προχωρά το πλαίσιο για την ταυτότητα του κτιρίου. Ειδικά για την εκλογική της περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία, κατήγγειλε ότι υπάρχουν ολόκληροι αυθαίρετοι οικισμοί πάνω σε δέλτα ποταμών, σε παράκτιες περιοχές. Επισήμανε ακόμη, ότι η ανυπαρξία κτηματολογίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυθαιρεσία και με τη μη προώθηση κατεδαφίσεων. Η βουλευτής ζήτησε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου το πολιτικό κόστος πάγωσε κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, γιατί «κανένας δεν θέλει να γίνει δυσάρεστος».
Πηγή: AMΠE