Η λύση για την ελεγχόμενη στάθμευση

Στη δημιουργία Τμήματος Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων προχωρά ο δήμος Αγρινίου το οποίο από κοινού με την Τροχαία θα αναλάβει να ασκήσει τα καθήκοντα της καταργημένης δημοτικής αστυνομίας. Μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας η κατάσταση στο κέντρο του Αγρινίου όσον αφορά το κυκλοφοριακό και το ζήτημα της στάθμευσης έχει χειροτερεύσει κατά πολύ.

Ο νόμος που προέβλεπε την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αποφασίσουν αν θα παραχωρήσουν κάποιες από αυτές σε υπαλλήλους του δήμου, κατόπιν ορισμού αυτών με απόφαση του δημάρχου. Το νέο Τμήμα Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων θα κληθεί να κάνει τη δουλειά που έκανε η δημοτική αστυνομία, ωστόσο στο βαθμό που εξαρτάται από την συνεργασία με την Τροχαία και την ΕΛ.ΑΣ είναι άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Στο νέο Τμήμα θα ανατεθούν οι παρακάτω αρμοδιότητες, που προβλέπονται από το Ν.3731/2008:
1. τον έλεγχο της τήρησης των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδει η δημοτική αρχή για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων.
2. τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, που τυχόν έχουν τεθεί με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις από τη δημοτική αρχή.
3. την εκτέλεση των διοικητικών κυρώσεων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγεί η δημοτική αρχή.
4. τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν στις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσε ις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, καθώς και στην επιβολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές.
5. την επίδοση πάσης φύσεως εγγράφων του δήμου ή άλλων δημοτικών αρχών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγρινίου.
6. τη διενέργεια αυτοψιών και τη σύνταξη εκθέσεων για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και για τη χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας.

Επιπλέον θα ασκείται η αρμοδιότητα του ελέγχου της τήρησης των όρων στάθμευσης στο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, σύμφωνα με τις κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου Αγρινίου και της βεβαίωσης των σχετικών παραβάσεων και γενικότερα της λειτουργίας του ΣΕΣ, και γενικότερα την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του Ν. 2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά.

Επίσης, στο συγκεκριμένο τμήμα ανατίθεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν:
-στον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν σταεγκαταλειμμένα οχήματα
-στον έλεγχο τήρησης της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριουςχώρους της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου και γενικότερα της τήρησης των κανόνων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδει η δημοτική αρχή, για την αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και των οικισμών
-στον έλεγχο, τη διενέργεια αυτοψιών και τη σύνταξη εκθέσεων στις περιπτώσεις παράνομης διαφήμισης
-στον έλεγχο των διατάξεων που αφορούν στις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο