Η υπηρεσία της Τρόικα

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ώρες – ώρες το σκέφτομαι και αλλιώς και λέω η Τρόικα, οι δανειστές μας, οι ξένοι είναι καλοί! Όχι δεν θα επιχειρηματολογήσω υπέρ του Μνημονίου. Η Τρόικα, οι δανειστές μας, οι ξένοι, οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι μας πίνουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας, αλλά μας έχουν προσφέρει και μια σπάνια υπηρεσία.

Μέσα στον ορυμαγδό της ενημέρωσης, των δηλώσεων, των δημοσιευμάτων για την Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια, θα βρεις δηλώσεις της Μέρκελ, της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, των στελεχών του ΔΝΤ και δημοσιεύματα σοβαρών ΜΜΕ όπως oι Financial Times και το Reuters, που λένε πως πρέπει επιτέλους για το πρόβλημα της Ελλάδας να βάλλουν το χέρι στη τσέπη και οι Έλληνες ολιγάρχες. Αυτά βέβαια εδώ στην Ελλάδα από τα ΜΜΕ της προπαγάνδας περνάνε στα ψιλά… Και ο άλλος λόγος που οι ξένοι δεν το λένε πιο συχνά, αλλά που και που, είναι ότι αυτοί τα λεφτά τους και τους τόκους τους θέλουν να σιγουρέψουν και όταν τους λέει η Ελληνική κυβέρνηση ότι θα τα πάρουν από μειώσεις μισθών συντάξεων, απολύσεις, κινητικότητες και τόσα άλλα, οι ξένοι δεν έχουν λόγο να επιμείνουν…

Να πληρώσουν οι πλούσιοι τους φόρους τους, είπε η Μέρκελ, «δεν είναι δυνατόν οι σούπερ πλούσιοι έλληνες να μην συμβάλουν καθόλου στη σωτηρία της χώρας, αν και πολλοί από αυτούς την έχουν καταληστέψει» είπε ο προέδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Κομισιόν Σερβαάζ Ντερούζ είπαν ότι η κυβέρνηση προστατεύει ορισμένους πλούσιους Έλληνες και ισχυρούς επιχειρηματίες. Οι Financial Times κράζουν επειδή δεν εισπράξαμε ούτε ευρώ από τη λίστα Λανγκάρντ, ενώ το Reuters αποκαλύπτει πως ο Σάλλας παίρνοντας κοψοχρονιά την Αγροτική και με “λαθραία” δάνεια διέσωσε την τράπεζά του.

Τις τελευταίες μέρες το παιχνίδι της κυβέρνησης έχει να κάνει με το αν οι ολιγάρχες -μηντιάρχες πάρουν νέα θαλασσοδάνεια για τα πτωχευμένα μέσα τους. Ο Μπόμπολας για το Μega το “τσίμπησε το δάνειο”, ο Ψυχάρης πάλι όχι, επειδή ακριβώς η Τρόικα τα πήρε στο κρανίο με το δάνειο του πρώτου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία της Τρόικα στην χώρα μας, να αναδείξει -έστω εν πολλοίς διακριτικά- ότι το πρόβλημά μας είναι η βαθιά διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Βαθιά διαπλοκή! Αν δεν λυθεί αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει λύση για τη χώρα.