Επιμένουν στην επαναφορά του 42% στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κυβερνητικών εταίρων βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ δώσει το «πράσινο φως» και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προωθηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Διαβάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ, διαπιστώνω ότι κάποιοι δεν βάζουν μυαλό καθώς προωθούν και την παρακάτω αλλαγή στον εκλογικό νόμο:
Την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κερδίσει τουλάχιστον το 42% των ψήφων. Ο δήμαρχος θα έχει πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θα πάρει όλες τις αδιάθετες έδρες και μετά θα παίρνει κυκλικά από όλους τους συνδυασμούς μία έδρα, μέχρι να φτάσει την πλειοψηφία του 50% συν ένα στις έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ρύθμιση που αποτελεί δημοκρατική έκπτωση σε μια εποχή που οι πολίτες ζητούν περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία.Το 42% από τον α’ γύρο ευνοεί απόλυτα τις κομματικές παρατάξεις με εδραιωμένο μηχανισμό οι οποίες συνήθως στο β’ γύρο δεν καταφέρνουν να κερδίσουν ανεξάρτητες κι αμιγώς αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στον α’ γύρο μπορεί να έχουν λάβει σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό.

Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν διαχρονικά αντίθετο στο 42%, γι’ αυτό και το κατάργησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, στο πλαίσιο της ριζικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σχέδιο «Καλλικράτης». Θυμίζω επίσης ότι η αρχική αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη σε τέτοιου τύπου αλλαγές ήταν αρνητική.Δεν πρέπει να περάσει μια τέτοια ρύθμιση που είναι πλήρως ανακόλουθη με τις σημερινή δίψα των πολιτών για περισσότερη Δημοκρατία.

πηγή : parapolitiki.com