Προϋπολογισμός (αυτο) – διοίκησης [HDvideo]

Κατά πλειοψηφία πέρασε χθες στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου ο προϋπολογισμός του 2014. Ο προϋπολογισμός για το 2014 χαρακτηρίζεται από την τη περαιτέρω περικοπή των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων και πόρων ΚΑΠ αλλά και της ΣΑΤΑ πράγμα θα δημιουργήσει δυσκολίες στο να ανταποκριθεί ο δήμος στα έργα συντηρήσεων, από την άλλη όμως «σώζεται» χάρις την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τα 57 εκατομμύρια ευρώ που θα πληρωθούν μέσα στο 2014 για επενδύσεις. Επομένως είναι αφ’ ενός ένας προϋπολογισμός της (αυτό) – διοίκησης αφού η κεντρική εξουσία περιορίζει με την περικοπή των πόρων την αυτόνομη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφ΄ ετέρου είναι και αυτοδιοικητικός προϋπολογισμός από τη στιγμή που χάρις την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων δείχνει ότι όταν η αυτοδιοίκηση δουλεύει σωστά μπορεί να ισοσκελίσει την περικοπή πόρων.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr τα κυριότερα στιγμιότυπα της συνεδρίασης

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης αρχικά ο Νίκος Καζαντζής έκανε λόγο για προϋπολογισμό με θλιβερό περιεχόμενο που από πολιτική πράξη κατέληξε να είναι μια διαδικαστική πράξη. Χαρακτήρισε εικονικό και ομιχλώδη τον προϋπολογισμό αφού όπως ανέφερε δεν ξέρουμε ποια ακριβώς θα είναι τα έσοδα από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον τόνισε ότι το γεγονός ότι σε κάθε δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν αναμορφώσεις του προϋπολογισμού αποδεικνύει την θέση του περί μη ρεαλιστικού προϋπολογισμού. Από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο Βασίλης Νικάκης τόνισε ότι σύμφωνα με έγγραφο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ο προϋπολογισμός είναι μη ρεαλιστικός και δεν έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες που δόθηκαν. «Θα ήταν πιο ντόμπρο να πούμε στους συμπολίτες μας ότι χάσαμε την αυτοδιοίκηση, έχουμε πια διοίκηση» αναφερόμενος στις περικοπές των δήμων και πρόσθεσε πως αργά ή γρήγορα οι δήμοι θα αναγκαστούν να επιβάλλουν αυξήσεις στα τέλη. Τόνισε ακόμη ότι «οι ιδιώτες είναι προ των πυλών» με αποτέλεσμα να χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως οραματικό και επιθετικό και με προοπτική για την πόλη. Τονίζοντας ότι το 2014 ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει 57 εκατομμύρια σε επενδύσεις από έργα ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί στη δημοτική αρχή ότι παρά τη μεγάλη περικοπή των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων και πόρων καμία δράση του δήμου Αγρινίου δεν σταμάτησε. Παράλληλα απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε ότι δεν μπορεί να λέει τα ίδια κάθε χρόνο, όταν για το 2013 οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 8 εκατομμύρια και το 2014 τα 57 εκατ. ευρώ. Ακόμη σημείωσε ότι η νέα χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για τους δήμους αφού θα υπάρξει νέα μείωση στους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ και εξ΄αιτίας αυτού παραδέχθηκε ότι του χρόνου θα είναι μειωμένες οι δράσεις του δήμου όσον αφορά τα μικρά έργα και τις συντηρήσεις των υποδομών του.

Δ.Π