Ο “έρωτας” για την αυτοδιοίκηση έχει και ένα αντίτιμο…

Συνολικό ποσό που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ διεκδικούν με αγωγή κατά του Δήμου Αγρινίου 19 δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του πρώην δήμου Παραβόλας. Πρόκειται για τις αποζημιώσεις για τα έτη 2008, 2009 και 2010 που βάσει νόμου δικαιούνταν για τη θητεία τους στο δήμο Παραβόλας. Άγνωστο γιατί η δημοτική αρχή Παραβόλας δεν κατέβαλε τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και οι οποίες αφορούσαν έξοδα κίνησης και συμμετοχές στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Οι οφειλές αυτές από τη στιγμή που ο πρώην δήμος Παραβόλας συνενώθηκε με τον δήμο Αγρινίου, είναι απαιτητές από τον Καλλικρατικό δήμο Αγρινίου, που και αυτός με τη σειρά του δεν τις έχει καταβάλλει.

Θα πρέπει να σημειωθεί εξ’ αρχής πως η απαίτηση των 19 δημοτικών και τοπικών συμβούλων του πρώην δήμου Παραβόλας είναι καθόλα νόμιμη και πως θεωρείται πολύ πιθανό -αν όχι βέβαιο- πως τα δικαστήρια θα τους δικαιώσουν από τη στιγμή που δεν τους καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις που δικαιούνταν βάσει νόμου. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν πληρώθηκαν αυτές οι οφειλές, για παράδειγμα το 2011, όταν τα οικονομικά των δήμων ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με σήμερα. Όπως και να χει, σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά, όπως το 2014, που προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, ο δήμος Αγρινίου θα κληθεί να εξοφλήσει και αυτή την οφειλή.

Με αφορμή αυτή όμως την υπόθεση αξίζει να προσέξουμε ένα ηθικό ζήτημα, ή τέλος πάντων ένα ζήτημα συνέπειας λόγων έργων που υπάρχει για όλους όσους ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση (και δεν αφορά τους 19 και την νόμιμη απαίτησή τους). Και αυτό γιατί ανέκαθεν όσοι ασχολούνται με τη αυτοδιοίκηση διατυμπανίζουν τον “έρωτά τους για την αυτοδιοίκηση και την αγάπη για τον τόπο τους”. Μόνο που πια καταλαβαίνουμε πως και αυτός ο “έρωτας” έχει ένα αντίτιμο… Γιατί, όσοι δεν το γνωρίζουν, αυτές τις αποζημιώσεις για έξοδα κίνησης και συμμετοχές στις συνεδριάσεις για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους το κράτος τις έκοψε από 1.1.2013 με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου (4093/12) από τη Βουλή και τώρα που βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει με διάταξη που πρόκειται να περιληφθεί στον “αντι-Καλλικράτη” να επαναφέρει την αποζημίωση ανά συνεδρίαση για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και αυτό γιατί θεωρείται κίνητρο για τη συμμετοχή υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στις επερχόμενες εκλογές. Για όσους λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, μάλλον μιλάμε για “έρωτα” υπό την προϋπόθεση να υπάρχει επιδότηση για να πας στο “ραντεβού” της συνεδρίασης… Και τέλος παρ΄ όλο που θα ήταν άδικο να συγκριθούν τα όσα παρέχονται σε ένα δημοτικό σύμβουλιο και σε ένα βουλευτή η όλη ιστορία, θυμίζει λίγο τον Ταμήλο που ρώτησε στην υποεπιτροπή της βουλής “τι; Θα ερχόμαστε εδώ κάθε βδομάδα και θα πληρωνόμαστε μια φορά το μήνα;”