«Κάτω απ’ το εικόνισμα των άστρων (Μάσκες του Τίποτε)» : η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Υφαντή

Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Υφαντή, με τον τίτλο «Κάτω απ’ το εικόνισμα των άστρων (Μάσκες του Τίποτε)» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Η τελευταία του αμιγώς ποιητική συλλογή, Ναός του Κόσμου, κυκλοφόρησε το 1996. Δεκαεφτά χρόνων απόσταση, που όμως καλύπτεται, με ποιητική συνέχεια και συνέπεια, από σημαντικότατα βιβλία άλλου είδους.
Κάτω απ’ το εικόνισμα των άστρων, επειδή, στο ναό του κόσμου, το πιο θαυμαστό εικόνισμα, είναι αυτό των άστρων. Κι ακόμη, Μάσκες του Τίποτε (ο υπότιτλος), επειδή, «όλα του Μηδενός μεταμορφώσεις είναι, μάγια…», όπως έγραψε ο ποιητής, στο πρώτο κιόλας βιβλίο του, Μανθρασπέντα (1977).
Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Υφαντή, μοιάζει πολύ με τις προηγούμενες, μα είναι συνάμα κι εντελώς διαφορετική. Περιέχοντας, εκατόν ένα ποιήματα, εκατόν ένα, πυκνά, εν ρυθμώ, παραμύθια, ή αλλιώς, 161 σελίδες παραμυθίας, που τόσο πολύ την χρειαζόμαστε σήμερα.

Ο Γιάννης Υφαντής, γεννήθηκε στη Ραΐνα Αγρινίου. Αφού έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στους τόπους της καταγωγής του. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Λευκάδα.

Έργα του: Μανθρασπέντα (1977), Μυστικοί της Ανατολής (1982), Αρχαία Έδδα (1983), Ο Καθρέφτης του Πρωτέα (1986), Αθανάτου Μνήμης Σημεία (1987), Ποιήματα κεντήματα στο δέρμα του διαβόλου (1988), Ναός του Κόσμου (1996), Ο Κήπος της Ποίησης (2000), Αρχέτυπα (2001), Αλέκτωρ ο εράσμιος (2002), Το ιδεόγραμμα του φιδιού (2003), Έρως ανίκατε μάχαν (2004), Ο Γιάννης Υφαντής διαβάζει Υφαντή (CD, ΛΥΡΑ, 2009).