Πιλοτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση 50 ελαιώνων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγρινίου

Ο Δήμος Αγρινίου στο πλαίσιο της στήριξης και ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα στο Δήμο προχωρά σε προγραμματική σύμβαση με το Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών φυτών Χανίων ΕΛΓΟ – Δήμητρα με στόχο τη δωρεάν παροχή τεχνικής βοήθειας και τη προώθηση εφαρμογής ορθών γεωργικών πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια με αγωγή ορθολογικής λίπανσης βασιζόμενη σε αναλύσεις εδάφους και φύλλων 50 ελαιώνων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αγρινίου.

Στο Δήμο Αγρινίου η κύρια καλλιέργεια είναι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελώντας περίπου το 50% των όλων καλλιεργειών. Καλλιεργούνται συνολικά 130.440 στρέμματα. Παρόλα αυτά είναι πολύ πίσω των μεγάλων δυνατοτήτων της διότι δεν έχoυν πλήρως αξιοποιηθεί αφενός μεν οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και αφετέρου η ποιότητα των προϊόντων της λόγω της περιορισμένης εκπαίδευσης των παραγωγών σε θέματα ορθών γεωργικών πρακτικών με αποτέλεσμα η ελαιοκαλλιέργεια να χαρακτηρίζεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των αποδόσεων. Η ελιά έχει ανάγκη από εφαρμογές λίπανσης. Οι ποσότητες των λιπασμάτων που απαιτούνται και ο τρόπος εφαρμογής τους επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η υγρασία του εδάφους, η χημική και κυρίως η μηχανική του σύσταση, η ποικιλία, η πυκνότητα φύτευσης, η ηλικία και η παραγωγικότητα των δένδρων κλπ.

Επομένως είναι απαραίτητη η εξατομίκευση των αναγκών για κάθε ελαιώνα. Επιπρόσθετα η υπό εφαρμογή, αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική επιβάλλει την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών (άρδευση, λίπανση, φυτοπροστασία κλπ.) από τους παραγωγούς για την επιλεξιμότητά τους προς επιδότηση. Η διενέργεια αναλύσεων εδάφους και φύλλων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των κωδίκων ορθής γεωργικής πρακτικής, και υποχρεωτική παράμετρο για την ένταξη παραγωγών σε πιστοποιημένα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Μελέτες στην περιοχή των Χανίων έχουν δείξει ότι η εμπειρική εφαρμογή της λίπανσης από τους παραγωγούς της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των αγρών να παρουσιάζουν ανισσόροπη θρέψη των δενδρωδών καλλιεργειών και άσκοπη εφαρμογή λιπάνσεων με θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται σε περίσσεια. Οι συνέπειες της συγκεκριμένης πρακτικής σε μια περίοδο όπου το κόστος των λιπασμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι τιμές παραγωγού για τα βασικά προϊόντα της περιοχής έχουν μειωθεί, οδηγούν σε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, δίχως να προσφέρουν κάποια αύξηση στο ύψος ή την ποιότητα της παραγωγής.

Η τεχνική βοήθεια που θα παρέχει το Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών φυτών Χανίων ΕΛΓΟ – Δήμητρα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
1. Εκπαίδευση των γεωπόνων του Δήμου στη λήψη των δειγμάτων.
2. Διενέργεια αναλύσεων 100 δειγμάτων (50 εδάφους και 50 φύλλων) σε ελαιώνες εντός των ορίων του Δήμου Αγρινίου για τη γνώση των βασικών χαρακτηριστικών του εδάφους και τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης των διαφόρων στοιχείων στα φύλλα των δένδρων για τον καθορισμό της ορθής λίπανσης.
3. Παροχή οδηγιών για εφαρμογή ορθολογικής λίπανσης, σε επίπεδο ελαιώνα σύμφωνα με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή Agro 2 και τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Κ.Υ.Α. 125347/20- 01 -2004). Η λιπαντική αγωγή για τους συγκεκριμένους ελαιώνες θα γίνει εξατομικευμένα βάσει των απαιτήσεων σε θρεπτικά στοιχεία και τις ιδιότητες του συγκεκριμένου εδάφους του ελαιώνα από τις αναλύσεις των φύλλων και του εδάφους αντίστοιχα.