Προφυλακιστέοι οι Ρουμάνοι, ελεύθεροι οι Έλληνες για το κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στις Οινιάδες

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δυο Ρουμάνοι που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων στις Οινιάδες που εξάρθρωσε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στις 29-11-2013. Αντίθετα ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε Έλληνες που εμπλέκονται επίσης στην υπόθεση. Από αυτούς σε μια γυναίκα και έναν άνδρα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και εγγύηση 20 χιλιάδων ευρώ έκαστος, κάτι που δεν συνέβη για τους υπόλοιπους τρεις που χρησιμοποιούνταν ως οδηγοί για τη μεταφορά των εργατών και ισχυρίστηκαν πως δεν γνώριζαν τίποτα περί εκμετάλλευσης των αλλοδαπών εργατών.

εμπορία ανθρώπων Κατοχή (1)Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ενώπιον του Ανακριτή ότι οι Ρουμάνοι ήρθαν με τη θέλησή τους να εργαστούν και πως σε καμία περίπτωση δεν ήταν θύματα εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα η 51χρονη γυναίκα και ο 53χρονος συνεργάτης της για πολλά χρόνια και απασχολώντας ντόπιους εργάτες είχαν συγκροτήσει συνεργεία τη συγκομιδή εσπεριδοειδών στην περιοχή και πως αυτό άλλαξε όταν εμφανίστηκε ένα Ρουμάνος και τους πρότεινε να δημιουργήσει αυτός τα συνεργεία με αλλοδαπούς εργάτες που θα έφερνε για να εργαστούν.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΨΥΧΩΝ!
Το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου καταδικάζει -με ανακοίνωσή του- με τον πιο απερίφραστο τρόπο το κύκλωμα εμπορίας ανθρώπινων ψυχών που έδρασε στην περιοχή μας.
Οι μνημονιακές πολιτικές που ισοπεδώνουν εργασιακές σχέσεις, διαλύουν ελεγκτικούς μηχανισμούς, απαξιώνουν ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο «να ανοίξει η όρεξη» σε μεσάζοντες αυτού του είδους εντός και εκτός τειχών για την λεηλασία εργαζομένων.Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή μας γίνεται το επίκεντρο τέτοιων δράσεων.Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και ζητάμε απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας (όποια έχει απομείνει) και στην ένταση των ελέγχων που απαιτούνται για να περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.