Να, τι ήταν το αυτόνομο

Συμπληρώνονται μερικοί μήνες από τότε που τα τρία πανεπιστημιακά τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο και μετά το σχέδιο «Αθηνά» εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Και τώρα πιά φαίνεται τι ακριβώς ήταν το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος.

Πανεπιστήμιο-Δυτικής-ΕλλάδοςΣύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος με την κατάργησή του παρέδωσε στο Πανεπιστήμιο Πατρών ταμειακό υπόλοιπο 1,5 εκ. ευρώ! Τα χρήματα αυτά δεν είναι… πλεόνασμα, τα χρήματα αυτά είναι τα ανεκτέλεστα των προϋπολογισμών που διαχειρίστηκε το Πανεπιστήμιο ως αυτόνομο. Είναι χρήματα που δεν μπόρεσαν να εκταμιευθούν εξαίτιας της αδράνειας της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου και εξαιτίας της κακής συνεργασίας με την οικονομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο είχε ανατεθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του “αυτόνομου”… Απότελεσμα αυτού είναι αυτό που μήνες τώρα βιώνουν τα τμήματα του Αγρινίου : οφειλές σε τρίτους, απλήρωτα ενοίκια, κλειστή η φοιτητική λέσχη, εργαστήρια ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης αναλωσίμων, απλήρωτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδάκτορες από τον Απρίλιο! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα λίγες μέρες πριν “εκπνεύσει” το 2013 πηγές από την πρυτανεία των Πατρών αναφέρουν στο ΑγρίνιοCulture.gr ότι λόγω της παρατεταμένης απεργίων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου (που αντιδρούν στην διαθεσιμότητα) πράγματι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν όχι μόνο αυτά τα χρήματα από τα τμήματα του Αγρινίου, αλλά και συνολικά χρήματα από όλο το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Και ενώ το τοπικό πολιτικό προσωπικό και οι φορείς υπερασπίστηκαν τα έργα και τις ημέρες της Διοικούσας Επιτροπής, σήμερα ελάχιστοι ασχολούνται με τα συσσωρευμένα προβλήματα των τμημάτων ή ακόμη χειρότερα ενοχλούνται όταν τους ζητείται η συνδρομή τους, όπως λέγεται, ότι συνέβη με τον δήμαρχο Αγρινίου που πρόσφατα τον επισκέφθηκαν φοιτητές για να του θέσουν το θέμα της κλειστής λέσχης. Την ίδια ώρα μέλη ΔΕΠ των τμημάτων του Αγρινίου έχουν κατασταλάξει στο ερώτημα τι ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. «Ήταν “όχημα” για μετακινήσεις και μετατάξεις διοικητικών υπαλλήλων και διάφορα ρουσφέτια» λένε στο ΑγρίνιοCulture.gr μέλη ΔΕΠ και συμπληρώνουν «όποιος ήθελε να βοηθήσει, θα το έκανε αν μπορούσε να εξασφαλίσει στο πανεπιστήμιο μόνιμες υποδομές και κυρίως υποδομές φοιτητικής μέριμνας, αντ΄αυτού πήραμε μια «ψεύτικη» ένταξη στα ΣΔΙΤ, ποιος όμως ιδιώτης σε αυτή τη συγκυρία θα επενδύσει στην πανεπιστημιούπολη του Αγρινίου και από που θα πάρει τα χρήματά του;» Τέλος επειδή στις ημέρες κριτήριο για τα πανεπιστήμια έγιναν και τα αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια, συνυπολογίστε στο τι ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, το γεγονός ότι ως αυτόνομο είχε αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα που είχαν διεκδικηθεί και “τρέξει” μέσα από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όταν τα τμήματα ανήκαν εκεί. Πριν καταργηθεί το “αυτόνομο” με το “σχέδιο Αθηνά” κατέληξε να έχει μόνο ένα μεταπτυχιακό…

Δ.Π