Χριστουγεννιάτικη γιορτή για το Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων

Την Κυριακή 22 Δεκέμβρη, ο Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ πραγματοποίησε τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώτου προσφυγικού σχολείου (μετέπειτα Δημαρχείου) που χτίστηκε στο Συνοικισμό (Άγιος Κων/νος) από Μικρασιάτες Πρόσφυγες.

Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝΗ αίθουσα ήταν ντυμένη με τα πράγματα, τα έπιπλα, τις φωτογραφίες και τις εικόνες από το προσφυγικό σπίτι της Αθανασίας Διαμαντογιάννη Μπλέτσα από το Άίβαλί, πρόσφυγα πρώτης γενιάς. Ο γιος της Νικόλαος και η οικογένειά του δώρισαν τα πράγματα στο Σύλλογο Μικρασιατών, για να εμπλουτίσει τη λαογραφική του συλλογή,με στόχο τη δημιουργία ενός Προσφυγικού Μουσείου. Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Μπλέτσα.
Το πρόγραμμα της γιορτής ήταν αφιερωμένο στα Χριστούγεννα των Αλησμόνητων Πατρίδων:’

Σε ταμπλό έως και έξω στην πλατεία ήταν αναρτημένα έθιμα, παραμύθια και ιστορίες του Δωδεκαήμερου από όλες τις χαμένες Πατρίδες: Ανατολική Θράκη, Πόντο , Καππαδοκία, Σμύρνη, Άίβαλί, Κίο…
Η εκδήλωση στήθηκε πάνω στις καταγραφές και τις διηγήσεις από Μικρασιάτες δεύτερης γενιάς, εργασία που την ανέλαβε η οργανωτική ομάδα των εκδηλώσεων του Συλλόγου Μικρασιατών.
Αναφορά ιδιαίτερη έγινε στα Χριστούγεννα στο Άίβαλί, στην Καππαδοκία, στον Πόντο και στον Άγιο Κων/νο Αγρινίου στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς.
Η γιαγιά Τασούλα Μαρνέζου με καταγωγή από Βουρλά και Φιλαδέλφεια ΜικράςΑσίας, ξεδίπλωσε τις αναμνήσεις της, τραγούδησε, διηγήθηκε και συγκίνησε το πολυπληθές κοινό.
Ακούστηκαν κάλαντα από τη Νικομήδεια, τον Πόντο και Βυζαντινά κάλαντα από μέλη του Συλλόγου .
Τέλος, μοιράστηκαν παραδοσιακά γούρια και γλυκά σε όλους τους παρευρισκόμενους από τις κυρίες του Συλλόγου και η βραδιά έκλεισε με γλέντι για όλα τα μέλη και τους φίλους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριακή Ιωακειμίδου Μαυρίκα ευχαρίστησε όλο τον κόσμο του Αγίου Κων/νου και της ευρύτερης περιοχής,που αγκαλιάζει και στηρίζει τη δραστηριότητα του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλ/νίας.