Χριστουγεννιάτικο τουρνουά paintball

Στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου
Με τη συμμετοχή πλήθους παιδιών όλων των ηλικιών, διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου, 28 Δεκεμβρίου 2013, χριστουγεννιάτικο τουρνουά χρωματοσφαίρισης (paintball) στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Το τουρνουά, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση πολλών γονέων, περιελάμβανε ξεχωριστά παιχνίδια για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αγόρια και κορίτσια και συμμετείχαν παιδιά κατηχητικών καθώς και παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου «Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης» μαζί με τους φίλους τους.

Παιχνίδια χρωματοσφαίρισης γίνονται ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, στον κατάλληλα διαμορφωμένο περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, δίνοντας χαρά και διασκέδαση σε πλήθος παιδιών. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και σκοπός της κάθε ομάδας είναι να κατακτήσει τη σημαία της άλλης ομάδας μέσα σε 15 λεπτά. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να «μαρκάρει», να αποβάλλει δηλαδή από το παιχνίδι, παίκτες της άλλης ομάδας, χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους και χρωμόμπαλες, δηλαδή μπίλιες οι οποίες περιέχουν χρώμα (νερομπογιά). Εφόσον καμία ομάδα δεν κατακτήσει τη σημαία της άλλης ομάδας εντός του προβλεπόμενου χρόνου, τότε μετρώνται οι παίκτες που έχουν βγει από το παιχνίδι και νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που έχει τους λιγότερους παίκτες εκτός παιχνιδιού.

Η χρωματοσφαίριση είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να κινούνται ομαδικά. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να διδάξει στα παιδιά το νόημα και τη χρησιμότητα της ομαδικής και όχι ατομικής απόδοσης καθώς και να συμβάλλει στην ανάπτυξη αντιπολεμικής συνείδησης, αφού δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο το πόσο ευάλωτος θα ήταν ο άνθρωπος σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Το παιχνίδι δε στοχεύει σε καμία περίπτωση σε οιουδήποτε είδους εκπαίδευση ή προώθηση βίας αλλά αντίθετα έχει στην πραγματικότητα καθαρά αντιπολεμικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό άλλωστε και στις χρωμόμπαλες του παιχνιδιού, χρησιμοποιείται μόνο κίτρινο και ποτέ κόκκινο χρώμα, ώστε σε καμία περίπτωση να μην παραπέμπει σε συνθήκες πολέμου. Εξάλλου, εκτός από τα ίδια τα παιδιά, έχουν παίξει στο παρελθόν και γονείς παιδιών καθώς και παίκτες της ομάδας του Παναιτωλικού, κατανοώντας ότι η χρωματοσφαίριση δεν είναι σε καμία περίπτωση εκπαίδευση οιασδήποτε μορφής, αλλά απλώς ένα παιχνίδι.

Τέλος, τονίζεται ότι η χρωματοσφαίριση θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή ομαδικά παιχνίδια, αφού εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας ενώ και σε κάθε παιδί παρέχεται πλήρης προστατευτικός εξοπλισμός (ειδική μάσκα, προστατευτικό λαιμού, θώρακας).