Aπάντηση Πορφύρη για την ανάπλαση στην πλατεία του Θέρμου

Στην αντιπολίτευση του δήμο Θέρμου που επέκρινε τη δημοτική αρχή για την επιχειρούμενη ανάπλαση της πλατείας του Θέρμου και τα μόνιμα στέγαστρα που αυτή προβλέπει, απαντά με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θ.Πορφύρης. «Αποτελεί γεγονός άξιο απορίας η ευκολία με την οποία η αντιπολίτευση αλλάζει άποψη για τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο έργο της ανάπλασης του κέντρου του Θέρμου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θέρμου Θ. Πορφύρης στην ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά:
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Δεκεμβρίου 2013 η δημοτική αντιπολίτευση έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα σχετικά με την παρέμβαση αντικατάστασης των σκιάστρων στην πλατεία του Θέρμου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις παρεμβάσεις του έργου ανάπλασης που υλοποιείται στο κέντρο του Θέρμου, και την επομένη προέβη σε δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης.

Κοινή συνισταμένη «του νέου αγώνα για την πλατεία» της δημοτικής αντιπολίτευσης αυτή τη φορά είναι η αποτροπή της κατασκευής των σκιάστρων στην πλατεία.Ακριβώς δύο μήνες πριν, βέβαια, βρισκόταν σε εξέλιξη «ο παλαιός αγώνας για την πλατεία», κατά τον οποίο η αντιπολίτευση – αφού προηγουμένως προσκάλεσε με δημόσια ανακοίνωση τους επαγγελματίες της πλατείας που χρησιμοποιούν τα σκίαστρα να μην ανταποκριθούν στην απόφαση του Δήμου για απομάκρυνση των σκιάστρων που είχαν εγκαταστήσει στην πλατεία, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης και της αντικατάστασης των σκιάστρων με νέα καλαίσθητα και ομοιόμορφα αντίστοιχα, όπως προβλέπεται από τη σχετική μελέτη του έργου – προκάλεσε έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο την εξασφάλιση ακόμη περισσότερου σκιασμένου χώρου στην πλατεία σε σχέση μ’ αυτόν που προβλέπεται στη μελέτη, ανταποκρινόμενη έτσι στις επίμονες σχετικές εκκλήσεις συγκεκριμένου επαγγελματία και ταυτιζόμενη μ’ αυτήν την άποψη.

Στο χρονικό διάστημα των δύο μηνών που μεσολάβησε από τον «παλαιό» ως τον «νέο» αγώνα της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό υπήρξε αλλαγή πλεύσης τους, αφού αυτή τη φορά απαίτησαν την τροποποίηση του έργου της ανάπλασης με την κατάργηση της κατασκευής των σκιάστρων.

Αποτελεί γεγονός άξιο απορίας η ευκολία με την οποία η αντιπολίτευση αλλάζει άποψη για τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο έργο της ανάπλασης του κέντρου του Θέρμου. Διακρίνεται ξεκάθαρα πλέον, ακόμα και από τον πιο καλόπιστο κριτή, πως η λαϊκιστική νοοτροπία ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων του συνδυασμού της δημοτικής αντιπολίτευσης επιβάλλει αλλαγή θέσεων ανάλογα με το πώς κρίνουν κάθε φορά πως εξυπηρετούνται τα εκλογικά τους σχέδια. Έτσι, αναφέρονται σε μια σειρά λόγους για την αιτιολόγηση της θέσης τους για μη κατασκευή των σκιάστρων, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν αξιόπιστη επιχειρηματολογία.

Κατ’ αρχήν, αναφέρονται στα υποστυλώματα των σκιάστρων, τα οποία κατά την άποψή τους θα δημιουργήσουν αντιαισθητικό αποτέλεσμα, λες και θα ήταν δυνατό τα σκίαστρα να τοποθετηθούν στον αέρα και μιλούν για άγνοια των σχετικών παρεμβάσεων. Και όλα αυτά, τη στιγμή που για το συγκεκριμένο έργο έχει προηγηθεί επανειλημμένα διαβούλευση των φορέων του Θέρμου κι ακόμη είχε γίνει δημόσια παρουσίαση της μελέτης. Η μακέτα, μάλιστα, του έργου είχε παραμείνει αναρτημένη στον πίνακα ανακοινώσεων της πλατείας για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Το κυριότερο, βέβαια, είναι ότι το συγκεκριμένο έργο είχε εγκριθεί κατ’ επανάληψη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο σε όλα τα στάδια ωρίμανσης του έργου, καθώς οι όποιες διαφορετικές απόψεις που εκδηλώθηκαν γι’ αυτό δεν είχαν να κάνουν με το θέμα των σκιάστρων αλλά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιμετρικά της πλατείας που προβλέπονται στη μελέτη του έργου. Επιπλέον, εξασφαλίστηκε από την Πολεοδομία η προβλεπόμενη έγκριση για τα σκίαστρα κι ακόμη το έργο εγκρίθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και μάλιστα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την τροποποίησή του, καθώς κάθε πιθανή τέτοια απόπειρα θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο του έργου λόγω των αυστηρών διατάξεων που διέπουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πράγμα που θα συνεπαγόταν και οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Θέρμου και, το χειρότερο, θα είχε ως συνέπεια να τρωθεί η αξιοπιστία του Δημοτικού Συμβουλίου. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί εδώ ότι υπήρξε άρνηση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για έγκριση μιας ελάχιστης τροποποίησης του έργου που ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία αναφορικά με την ενίσχυση με μπετό της υπόβασης στο τμήμα της πλακόστρωσης του δρόμου ανάμεσα στην πλατεία και στον απέναντι χώρο όπου είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Αγίου Κοσμά.

Η επιλογή, εξάλλου, των προβλεπόμενων παρεμβάσεων στη μελέτη του έργου συνιστά κατά κοινή ομολογία, τόσο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των υπηρεσιών που προέβησαν στις σχετικές εγκρίσεις, άρτιο αποτέλεσμα από πλευράς αισθητικής εναρμόνισης με τον περιβάλλοντα χώρο και λειτουργικότητας των χώρων στους οποίους προβλέπονται παρεμβάσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν ήταν δυνατό να επιλεγούν ακόμη πιο ριζικές λύσεις, ειδικά μάλιστα για την πλατεία, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονταν ακόμη πιο τολμηρές αλλαγές πέρα από την κατάργηση των σκιάστρων. Αυτό, όμως, θα έπρεπε να αποτελεί κυρίαρχη άποψη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοπική κοινωνία από την έναρξη εκπόνησης της μελέτης του έργου ή έστω και κατά τη διάρκεια υλοποίησής της και πάντως σίγουρα πριν την οριστική έγκριση του έργου και την έναρξη υλοποίησής του. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν συνέβη και κάποιες ελάχιστες διαφορετικές απόψεις ουδέποτε απασχόλησαν κανέναν. Εξάλλου, το ότι διαφέρουν οι απόψεις αναφορικά με την αισθητική και τη λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων σχετίζεται με το γεγονός ότι στα θέματα της αισθητικής το στοιχείο της υποκειμενικότητας είναι κυρίαρχο. Εννοείται, βέβαια, ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα βελτιωτικών τροποποιήσεων στους κοινόχρηστους χώρους και απ’ αυτόν τον κανόνα δεν θα ήταν δυνατό να εξαιρεθεί και η πλατεία του Θέρμου για μελλοντικές αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση της αντιπολίτευσης για την ποιότητα της πέτρας που χρησιμοποιείται για τις πλακοστρώσεις που προβλέπονται στο έργο, πρέπει να αναφερθεί πως η ποιότητα της πέτρας ανταποκρίνεται αφενός στις απαιτήσεις της μελέτης του έργου, αφού πρόκειται για πιστοποιημένο υλικό, όπως επιβάλλεται για κάθε έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, αλλά και από άποψη χρωματισμού είναι ο μοναδικός τύπος πέτρας που συνάδει με τις αποχρώσεις του περιβάλλοντος χώρου, καθώς – και πρέπει αυτό να επισημανθεί – δεν υπήρχε καμία δυνατότητα χρησιμοποίησης τοπικής πέτρας, πράγμα που θα ήταν ενδεχομένως καλύτερη λύση, αφού κανένας προμηθευτής πέτρας στην περιοχή μας δεν διαθέτει την αντίστοιχη προβλεπόμενη πιστοποίηση και γι’ αυτό φυσικά δεν ευθύνεται ούτε ο ανάδοχος του έργου ούτε ο Δήμος ούτε καμιά από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της αντιπολίτευσης αναφέρεται ψευδώς ότι η άποψή τους για τα σκίαστρα αποτελεί και άποψη του συνόλου των δημοτών του Θέρμου και των επισκεπτών – αλήθεια τους βρήκαν και τους ρώτησαν όλους; – και ότι ο Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισαν την πρότασή τους, αποκρύπτοντας πως και η άποψη της μειοψηφίας δεν ήταν συμπαγής για το θέμα αυτό στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού η πρότασή τους όχι μόνο καταψηφίστηκε από το σύνολο των συμβούλων της πλειοψηφίας αλλά δεν ψηφίστηκε ούτε και από το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας.

Τα παραπάνω συνιστούν την πραγματικότητα για το έργο της ανάπλασης στο κέντρο του Θέρμου, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, που θα βελτιώσει αισθητά την εικόνα και τη λειτουργικότητα του κέντρου του Θέρμου. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν αιτιάσεις που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα με την οποία επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα από τα αρμόδια όργανα. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ως κυρίαρχο όργανο τοπικής εξουσίας, οφείλει να λειτουργεί με τη σοβαρότητα που επιβάλλει ο ρόλος του και σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τις εκάστοτε μικροπολιτικές επιδιώξεις και εναλλασσόμενες πολιτικάντικες πρακτικές μελών της αντιπολίτευσης που δεν εκφράζουν το συμφέρον της κοινωνίας. Αυτό, εξάλλου, επιβάλλει η κοινή λογική και το δημόσιο συμφέρον.

Γι’ αυτό, καλούνται οι πολίτες του Δήμου Θέρμου να αναλογιστούν τα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο της ανάπλασης για το Θέρμο και την ευρύτερη περιοχή και να μείνουν μακριά από κάθε μικροπολιτική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.