Ημερίδα για την Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αγρίνιο

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος συνδιοργανώνει με το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος (Αγρινίο ), Ημερίδα με θέμα :«Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τοπική Κοινωνία»,στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην Τράπεζα Ελλάδος) την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ.

Καπναποθήκες ΠαπαπέτρουΣτην εκδήλωση αυτή είναι προσκεκλημένη και θα συμμετάσχει η μη κερδοσκοπική εταιρεία CulturePolis, που από το 2006 με έδρα την Κέρκυρα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε θέματα πολιτισμού, βιωσιμότητας και καινοτομίας.Την περίοδο αυτή η CulturePolis ολοκληρώνει το ευρωπαϊκό έργο “SUSTCULT”, που εφαρμόζει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Λαοπόδης και οι συνεργάτες του θα αναπτύξουν το θέμα βιώσιμης διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και το ρόλο των τοπικών κοινωνιών καθώς και τις εμπειρίες από την εφαρμογή της μεθοδολογίας στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, Μνημείο UNESCO.Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι καθηγητές της Σχολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην πόλη μας κ. Δώρα Μονιούδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και ο καθηγητής της ίδιας σχολής κ. Στυλιαράς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, οι οποίοι θα επικεντρωθούν σε θέματα ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο διευρυμένο Δήμο Αγρινίου.

Την εκδήλωση πλαισιώνει η Φωτογραφική Ομάδα Art8, με φωτογραφίες μνημείων όλων των περιόδων (αρχαία και νεότερα) της περιοχής, τα οποία «παρεμβάλλονται» στην καθημερινότητα των κατοίκων και «συνομιλούν» με τη σύγχρονη ζωή. Η Ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση και παρεμβάσεις των φορέων που θα συμμετάσχουν σε αυτή.

Ευελπιστούμε ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει το ξεκίνημα μιας διαδικασίας συντονισμού των φορέων για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προς όφελος της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιοχής μας. Για αυτό το λόγο παρακαλούμε όπως μέχρι 11 Ιανουαρίου 2014 να έχουμε τις δηλώσεις συμμετοχής σας στα γραφεία της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας (Τηλ : 26410 28902 και κιν. 6972301346 και 6947696906), για τον καλύτερο συντονισμό της εκδήλωσης.

«Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τοπική Κοινωνία»
Αγρίνιο, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, ώρα 18.30
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Κτίριο Τράπεζας Ελλάδος)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18.30 Προβολή φωτογραφιών μνημείων της περιοχής Φωτογραφική Ομάδα Art 8
18.40 Χαιρετισμοί
18.50 Πολιτιστική κληρονομιά, βιωσιμότητα και ανάπτυξη τοπικών οικονομιών & κοινωνιών Δρ. Βασίλειος Λαοπόδης Ιδρυτής & Πρόεδρος CulturePolis
19.05 Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σχέδιο Διαχείρισης και καλές πρακτικές Μελέτη περίπτωσης από το έργο SUSTCULT «Επιτυγχάνοντας βιωσιμότητα μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς»
Φωτεινή Παπαχατζή CulturePolis – Υπεύθυνη Έργου SUSTCULT
19.20 Η Βιομηχανική Κληρονομιά του Αγρινίου: Ιστορική και Αρχιτεκτονική Επισκόπηση Δ. Μονιούδη – Γαβαλά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών
19.35 Νέες τεχνολογίες για την αναπαράσταση των ιστορικών Μνημείων
Γ. Στυλιαράς Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών
19.50 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ«Συνέργειες για μια βιώσιμη διαχείριση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάςστο Αγρίνιο»

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Μόνικα Διαμαντή, Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος Γ.Γ. Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας