Για να γίνει “τοπόσημο”, το “αστικό κενό”

Eίναι γνωστό ότι ο δήμος Αγρινίου αποφάσισε να χρημοτοδοτήσει τις μελέτες για την ανακατασκευή των καπναποθηκών Παπαπέτρου και τη μετατροπή του σε διαχρονικό μουσείο της πόλης, έτσι ώστε να υπάρχουν οι μελέτες και το έργο να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ. Στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφει ο δήμος Αγρινίου με του Υπ. Πολιτισμού και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αναφέρεται ότι η εκπόνηση των επί μέρους απαιτούμενων μελετών θα γίνει από τον Δήμο Αγρινίου.

Καπναποθήκες ΠαπαπέτρουΙδιαίτερη όμως σημασία έχει η αρχιτεκτονική μελέτη που θα γίνει. Και αυτό γιατί μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης το κτίριο και ο περιβάλλον χώρος του έχουν αποκτήσει τα χαρακτηριστικά αυτού που αποκαλούν οι αρχιτέκτονες “αστικό κενό”. Το “κενό χρήσης” του κτιρίου των καπναποθηκών Παπαπέτρου σηματοδοτεί παράλληλα την ιστορική εξέλιξη της πόλης. Μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορίας της πόλης θα μπορούσε να λειτουργήσει με την επαναχρησιμοποίησή του ως “τοπόσημο” και όχι μόνο να ενταχθεί στον αστικό περιβάλλον, αλλά να αποκτήσει κυρίαρχη λειτουργία.

Με δεδομένη την εμπειρία στην πόλη του Αγρινίου, είτε με την κατεδάφιση κτιρίων αρχιτεκτονικής αξίας, είτε με την κατώτερη των προσδοκιών προσπάθεια ανάδειξης παλιών κτιρίων, έχει ιδιαίτερη αξία η αρχιτεκτονική μελέτη που θα γίνει. Επί του προκειμένου ίσως να ήταν ενδεδειγμένη λύση ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Δυστυχώς στο πρόσφατο παρελθόν η τεχνική υπηρεσία του δήμου Αγρινίου (ανάπλαση πάρκου) δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστικές προτάσεις. Την ίδια ώρα συμβαίνει να υπάρχουν Αγρινιώτες αρχιτέκτονες εγνωσμένης αξίας, όπως και επίσης και στελέχη του τοπικού ΤΕΕ που θα μπορούσαν να συνδράμουν την προσπάθεια του δήμου.

Tα 6.500τμ που τώρα είναι “αόρατα” μέσα στην πόλη μπορούν να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες του διαχρονικού μουσείου της πόλης, αλλά και άλλες χρήσεις όπως εικαστικά εργαστήρια, παιδική-εφηβική βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων – προβολών, cafe-εστιατόριο κτλ, έτσι ώστε ο χώρος να μην απλώς ένα ακόμη μουσείο που θα βλέπει κανείς τα εκθέματα και θα φεύγει… Αυτό βέβαια θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο μιας συζήτησης που μάλλον δεν έχει γίνει…