Επί τάπητος η αξιολόγηση στη Β ΕΛΜΕ – Γιατί αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

ΕΛΜΕΤο θέμα της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και της αξιολόγησης των καθηγητών συζητήθηκε χθες στην έκτακτη γενική συνέλευση της Β ΕΛΜΕ στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια. Τα δυο θέματα απασχολούν ιδιαίτερα των κλάδο των εκαπαιδευτικών γι΄αυτό και το επόμενο διάστημα η Β ΕΛΜΕ σε συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων θα πραγματοποίησουν μια ενημερωτική ημερίδα για το θέμα, ώστε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί. Ακόμη στο πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ περιλαμβάνεται μια κινητοποίηση στις 7 Φεβρουαρίου, τη μέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ το θέμα των καθηγητών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γ. Καραμητσόπουλος μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr εξήγησε τους λόγους που οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των καθηγητών. “Έχουμε ταχθεί κατά της αυτοαξιολογήσης, γιατί πιστεύουμε ότι οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων” είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι “οι εκπαιδευτικοί αρχικά και στη συνέχεια εξωτερικός αξιολογητής θα κληθούν να αξιολογήσουν τα σχολεία σε κάποιους δείκτες, όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η επίδοση μαθητών και η σχολική διαρροή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα περιφερειακά σχολεία που εκ των πραγμάτων υστερούν σε κάποια επίπεδα σε σχέση με τα σχολεία της πόλης, να θεωρηθούν υποδεέστερα. Αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει πάτημα σε νέο ένα γύρο συγχωνεύσεων και καταργήσεων να κλείσουν αυτά τα σχολεία”.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι “δεν γίνεται με σκοπό να γίνει καλύτερος ο εκπαιδευτικός, αφού δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο για επιμόρφωση. Θεωρούμε ότι έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα η ποσόστωση, που προβλέπει ότι μόνο έως 60% μπορεί να προαχθεί από τον ένα βαθμό στον άλλο. Είναι άδικο και δημιουργεί μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων από τη στιγμή μάλιστα που τα κριτήρια είναι πολύ υποκειμενικά”. Και κατέληξε λέγοντας “το μέτρο θα έχει σκοπό να καθηλωθούν οι συνάδελφοι και μισθολογικά αφού ο βαθμός πλέον θα έχει άμεση σχέση και με το μισθό. Εμείς θέλουμε αξιολόγηση αρκεί όμως να είναι συνδεδεμένη με την επιμόρφωση των καθηγητών”.