Μυστική συνάντηση ερήμην Στουρνάρα για την Ελλάδα

Μυστική συνάντηση φέρεται να είχαν αξιωματούχοι μετά το Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν τις αυξανόμενες ανησυχίες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς να καλέσουν στην συνάντηση τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπως γράφει η Wall Street Journal.

greece out of eurozoneΥψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την ευρωζώνη και τα υπουργεία Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, ήταν παρόντες στην εν λόγω συνάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές «με γνώση της κατάστασης», οι οποίες μίλησαν ανώνυμα καθώς «δεν είχαν την σχετική εξουσιοδότηση να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους», όπως επισημαίνεται.Οι αξιωματούχοι στο ραντεβού αυτό, φέρεται να προσπάθησαν να βρουν λύσεις για δυο θέματα που απειλούν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και ευρύτερα της ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με τον ισχυρισμό ότι οι συμμετέχοντες στη μυστική σύσκεψη αναζήτησαν τρόπους, με τους οποίους, αφενός, θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αντιδημοφιλείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αφετέρου θα βρουν έξτρα πόρους για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για το δεύτερο μισό του έτους, το οποίο υπολογίζεται περί τα 5 με 6 δισ. ευρώ.Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, υποστηρίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο στελέχη με γνώση επί των διαμοιφθέντων.

Στον πάγο η επιστροφή
Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται εκ του μακρόθεν παρότι οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν προς το παρόν παγώσει τα σχέδιά τους για επάνοδό τους στην Αθήνα».Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι περί την Ελλάδα ανησυχίες αυξάνονται καθώς η χώρα έχει μπροστά της μια μεγάλη δόση αποπληρωμής ομολόγων ύχψους 11 δισ. που λήγουν το Μάιο. Το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει καμία δόση προς την Ελλάδα από τον Ιούλιο και μετά και βρίσκεται 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ πίσω από από τις προγραμματισμένες πληρωμές.Πάντως πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, εξέφρασαν την έκπληξή τους για τον «θόρυβο» που προκλήθηκε, σημειώνοντας ότι τέτοιες συναντήσεις δεν είναι ασυνήθιστες.

πηγή : ethnos.gr