Business 6,6 δισ. ευρώ για τους νέους περιφερειάρχες – δημάρχους

Σε βασικούς κόμβους διοχέτευσης του κοινοτικού χρήματος για την επόμενη επταετία μεταλλάσσονται οι περιφέρειες από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

Τότε θα αναλάβουν τα ηνία των δεκατριών περιφερειών της χώρας οι νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18-25 Μαΐου. Και θα πρέπει, πέραν του να κλείσουν διάφορες πιθανές -μάλλον δυσάρεστες για τους ίδιους- «εκκρεμότητες» της προεκλογικής περιόδου (π.χ., αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων, κινητικότητα, απολύσεις, προϋπολογισμούς επόμενου έτους), να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες απορρόφησης των 6,6 δισ. ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ (σ.σ.: Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Με άλλα λόγια, οι νέοι περιφερειάρχες δεν θα είναι απλώς «τοπικοί κυβερνήτες», αλλά και τοπικοί διαμεσολαβητές μεταξύ της Ε.Ε., που παρέχει τα κοινοτικά κονδύλια, από τη μια μεριά, και επιχειρηματιών, που ζητούν να τα απορροφήσουν, από την άλλη.

έργαΗ απορρόφηση αυτών των κονδυλίων σκοπό έχει, εξάλλου, να… απορροφήσει και τις κοινωνικές αντιδράσεις από το β΄ κύμα δημοσιονομικής προσαρμογής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (δήμοι και περιφέρειες, αντίστοιχα).Την ίδια ώρα, δηλαδή, που οι νέοι περιφερειάρχες, με τη βοήθεια των δημάρχων, θα «μοιράζουν» το χρήμα του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να «μετακινούν» εκτός των θέσεων εργασίας τους πάνω από 4.000 υπαλλήλους, βάσει του β΄ προγράμματος «κινητικότητας», να προτείνουν «μέτρα βελτίωσης» της απόδοσης για επιπλέον 13.000 υπαλλήλους τους που θα πάρουν κάτω από τη βάση στην αξιολόγηση (Μάρτιος 2013) και να καταρτίζουν «σφιχτούς» προϋπολογισμούς για το 2015…

Τρία στοιχεία τονίζουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με το νέο ρόλο των περιφερειών στη μοιρασιά του νέου ΕΣΠΑ:
Εντυπωσιακό είναι πως τα κονδύλια 6,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση περίπου σε όσα χρήματα εισπράττουν οι περιφέρειες κάθε χρόνο από τον τακτικό Προϋπολογισμό, ήτοι σε 1 δισ. ευρώ! Δηλαδή, στο 1 δισ. ευρώ που θα εισπράττουν κάθε χρόνο από το κράτος οι περιφέρειες για να καλύψουν τις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες τους, θα διαχειρίζονται άλλο 1 δισ., με στόχο τις κατά τόπους επενδύσεις και άλλες -κυρίως κοινωνικές- δράσεις.
Το ποσό το οποίο πρέπει να απορροφήσουν οι νέοι περιφερειάρχες την ερχόμενη επταετία (6,6 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί στο 35% των εν λόγω πόρων. Να σημειωθεί πως την περίοδο 2017-2013 οι περιφέρειες διαχειρίστηκαν τυπικά 8 δισ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα, λόγω εκχωρήσεων, 4,5 δισ. ευρώ ή μόλις το 22% του ΕΣΠΑ. Τα νέα κονδύλια στα χέρια των περιφερειών ξεπερνούν εκείνα που θα δοθούν σε άλλες κατευθύνσεις, όπως, για παράδειγμα, την «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (4,1 δισ. ευρώ), την «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (3,9 δισ. ευρώ) και την «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (2,3 δισ. ευρώ).
Από τα κονδύλια αυτά των περιφερειών θα καλυφθούν και επενδυτικές και κοινωνικές ανάγκες των δήμων. Από το ΥΠΑΑΝ λένε πως κατά την εξειδίκευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων θα ληφθεί μέριμνα ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες δράσεων και σημαντικοί πόροι να έχουν ως δικαιούχους τούς δήμους της χώρας. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει ένα «ειδικό ΕΣΠΑ δήμων» ή, αλλιώς, μια «ξεχωριστή γραμμή χρηματοδότησης» προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού χωρίς τη «μεσολάβηση των περιφερειών». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό από το ΥΠΑΑΝ.

Τα κονδύλια τα οποία θα διαχειριστούν οι περιφέρειες για τα επόμενα επτά χρόνια προέρχονται από δύο βασικές κατηγορίες:
5,4 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.
1,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συνεπώς, τα δεκατρία περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα θα έχουν «πολυτομεακό» και «πολυταμειακό» χαρακτήρα, ώστε κάθε περιφέρεια να προωθεί αποτελεσματικά ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις, λένε από το ΥΠΑΑΝ.

πηγή : εφημερίδα “Κεφάλαιο”