Λαχαναγορά : προχωρά ένας κατά κοινή ομολογία παρωχημένος σχεδιασμός

Η αποκατάσταση του κτηρίου της Λαχαναγοράς οδεύει στο τέλος της και στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου συζητήθηκε το θέμα με αφορμή τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για την εκμίσθωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και την παραχώρηση της χρήσης καταστήματος προς την “Τριχωνίδα Α.Ε” εντός της Δημοτικής Αγοράς. Το οξύμωρο όμως είναι ότι ενώ όλοι παραδέχθηκαν ότι ο σχεδιασμός για τις χρήσεις του κτηρίου είναι παρωχημένος και υπάρχουν ενστάσεις ομόθυμες τουλάχιστον για τη δημιουργία ίντερνετ καφέ, ο σχεδιασμός αυτός αποφασίστηκε “κατά ένα μαγικό τρόπο” να προχωρήσει.

δημοτικό συμβούλιοΤη διαφωνία της εξέφρασε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον Δ. Δήμα να σημειώνει αρχικά πως πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση για τη χρήση του κτιρίου. Στη συνέχεια πρότεινε στο χώρο της Λαχαναγοράς να δοθεί χώρος για το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και να μην υπάρξει επιχειρηματική δραστηριότητα στο κτίριο. Επιφυλάξεις για το αν χρειάζεται ίντερνετ καφέ στο χώρο εξέφρασε και η κα Κατσαρή λέγοντας πως η απόφαση του δήμου προ δέκα ετών και παραπάνω για δημιουργία ίντερνετ κάφε είναι παρωχημένη αφού πια η διείσδυση του διαδικτύου είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτό συμφώνησε και ο Ν. Καζαντζής από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι πια υπάρχει παντού ίντερνετ, ωστόσο διαφώνησε με τον Δ. Δήμα όσον αφορά την πρόταση για το μουσείο Εθνικής Αντίστασης λέγοντας χαρακτηριστικά “όταν ακόμη και στην Ουκρανία πέφτουν τα αγάλματα του Λένιν, εμείς θα φτιάξουμε μουσείο που χωρίζει τον ελληνικό λαό;” Μετά από αυτή τη αναφορά ήταν λογικό να υπάρξει έντονο διάλογος ανάμεσα στους δυο, ωστόσο αργότερα διευκρινίστηκε ότι η πρόταση για μουσείο αφορά μόνο την Εθνική Αντίσταση και όχι τον Εμφύλιο. Στην συνέχεια μάλιστα ο κ. Καζαντζής απευθυνόμενος στον δήμαρχος είπε “κάποιος πρέπει να πει και ένα όχι σε αυτές τις προτάσεις, δήμαρχε μη κωλώνεις και εσύ επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο”.

Στην συνέχεια πάντως ο Παύλος Μοσχολιός θέλησε να διευκρινίσει ότι ο σχεδιασμός για τη λαχαναγορά είναι πολύ παλιός και βάσει αυτού έγινε η μελέτη και εκδόθηκε και η οικοδομική άδεια. Ακόμη ανέφερε ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία δυο καφέ (ένα είναι το ίντερνετ καφέ), γλυπτοθήκη, μουσείο της νεώτερης ιστορίας της πόλης, κέντρο πληροφόρησης για την περιοχής (ο χώρος δηλαδή που θα παραχωρηθεί στην “Τριχωνίδα Α.Ε”). Ενώ σε επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου θα αποφασιστούν και οι χρήσεις για δυο ακόμη χώρους στην Λαχαναγορά. Πάντως ο Π. Μοσχολιός τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν χρήσεις που να δώσουν καθημερινή ζωή στην Λαχαναγορά. Όσον αφορά την πρόταση να στεγαστούν εκεί τμήματα του Εικαστικού Εργαστηρίου, που σήμερα μισθώνει αίθουσες και έτσι να υπάρξει εξοικονόμηση, ο Π. Μοσχολιός ανέφερε χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση, ότι το Εικαστικό Εργαστήρι δεν μπορεί να στεγαστεί στη Λαχαναγορά και θα στεγαστεί στο κτίριο του καπνού στην οδό Μακρή, όταν αυτό ανακαινιστεί.