Από Απρίλη η δόση

Η 1η Απριλίου είναι από χθες το νέο χρονικό ορόσημο για συμφωνία με την τρόικα, αφού το βράδυ εξανεμίστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες για μια κοινή «δήλωση επαρκούς προόδου» από την τρόικα, μέχρι το προγραμματισμένο Συμβούλιο υπουργών της Ευρωομάδας (Eurogroup) τη Δευτέρα.Συνεπώς, γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πλέον αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχει την έγκριση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ σε κάποιο άτυπο Eurogroup που θα γίνει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.Τούτο, διότι της έγκρισης της δόσης θα ακολουθήσει ένα διάστημα περίπου 20-25 ημερών πριν από την εκταμίευση της δόσης, η οποία είναι απαραίτητη για να καλύψει η Ελλάδα λήξεις ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ το Μάιο.

Θα πάμε στο Eurogroup με δεδομένη τη δήλωση των δανειστών περί επαρκούς προόδου, ανέφεραν μετά το τέλος της βραδινής 2ωρης συνάντησης με τους δανειστές στελέχη του ΥΠΟΙΚ, μεταδίδει το capital.gr. Σε σαφώς διαφοροποιημένους τόνους έκαναν λόγο για βούληση όλων των πλευρών για συμφωνία, η οποία αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα όταν οι δανειστές θα έρθουν και πάλι στην Αθήνα.Έγινε σαφές ότι υπήρξε ζήτημα «μπλόκου» στη δόση λόγω των τραπεζών, το οποίο φαίνεται να ξεπεράστηκε με την επικύρωση της αλλαγής θέσης να αναμένεται την Δευτέρα από τους «προϊσταμένους» της τρόικας. Έγινε όμως σαφές ότι παραμένουν ανοικτά ζητήματα στο νομοσχέδιο για τις ΑΜΚ των τραπεζών.Ένας νέος μαραθώνιος ξεκινά σήμερα από τις 11 πμ για να «διαβαστεί» το ένα από τα κείμενα του μνημονίου, να συμφωνηθεί η κοινή θέση των 2 πλευρών αλλά και να καταμετρηθούν τα μέτωπα που παραμένουν ακόμη ανοικτά ή τώρα δημιουργούνται όπως για παράδειγμα στο εργασιακό.

Προς συμβιβαστική λύση με την τρόικα για τις τράπεζες φαίνεται ότι οδεύει η κυβέρνηση, γράφει το πάντα πιο αισιόδοξο vima.gr. Αυτό ανέφερε, συνεχίζει, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τον οποίο «φάνηκε διάθεση κατανόησης από το ΔΝΤ για τις δικές μας θέσεις». Για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν θα χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσει την αξιολόγηση».Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι, μετά και από τις ανακοινώσεις των τραπεζών για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, η διαφορά της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ δεν είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. «Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που πιέζει για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Νοέμβριο. Πάντως, το θέμα των τραπεζών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, αλλά δεν θα γίνει παρέμβαση από ελληνικής πλευράς για να δοθεί λύση σε επίπεδο αξιωματούχων υψηλότερα ιστάμενων από τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

πηγή : ThePressProject.gr