Mεγάλο “κούρεμα” προβλέπει το νομοσχέδιο new deal για τα φωτοβολταϊκά, που προβλέπεται να έχει ψηφισθεί ως τις 31 Μαρτίου 2013. Μεσοσταθμικά, η μείωση των εγγυημένων τιμών ανέρχεται σε λίγο κάτω από 30% για τα φωτοβολταϊκά, ενώ για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ κυμαίνεται από 5% – 6% ανάλογα την τεχνολογία.
Για «προσπάθεια αφανισμού των φωτοβολταϊκών» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Θωμάς Κουτσουπιάς μιλώντας πριν λίγες μέρες στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Ο κ. Κουτσουπιάς κάλεσε τους αγρότες που διαθέτουν φωτοβολταϊκά να είναι σε εγρήγορση και να πιέσουν ούτως ώστε το νομοσχέδιο που έδωσε πρόσφατα σε διαβούλευση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου να μην περάσει από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις εγγυημένες τιμές όλων των πάρκων ενώ για τους αγρότες η μείωση είναι 10% μικρότερη από ότι ισχύει για τα αντίστοιχα συστήματα άλλων ιδιωτών. Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ), πρόεδρος του οποίου είναι ο Θωμάς Κουτσουπιάς απέστειλε κείμενο με επισημάνσεις – παρατηρήσεις στο ΥΠΕΚΑ, σε σχέση με το νομοσχέδιο. Αναλυτικά οι επισημάνσεις
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Παραγωγής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) κάνει λόγο για χαριστικές ρυθμίσεις στα αγροτικά Φ/Β σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο “επιδοτεί με αύξηση 10% τις ταρίφες των αγροτών γενικώς και αορίστως που εμπλέκονται στα Φ/Β. Έτσι αν κάποιος αγρότης πέρα από αγροτικό Φ/Β έχει και απλό επαγγελματικό πάρκο (όπως πολλαπλά αυτό συμβαίνει), θα λάβει την παράλογη προσαύξηση σε όλα του τα πάρκα! Πρόκειται για ξεκάθαρη διακριτή μεταχείριση σε βάρος των υπολοίπων παραγωγών χωρίς καμία απολύτως μάλιστα λογική ή άλλη τεκμηρίωση”. Και προσθέτει : “αν η Πολιτεία επιθυμεί να επιδοτήσει τους αγρότες, αυτό θα πρέπει να άπτεται και να συμβαίνει αποκλειστικά στις αγροτικές δραστηριότητες και όχι σε κάθε άλλη ενασχόληση που αυτοί πράττουν. Στην βάση της ισότητας και ισονομίας των πολιτών η δραστηριότητα είναι που κάνει κάθε φορά την διαφορά (για το αν και πόσο επιδοτείται) και όχι το έτερο επάγγελμα του πολίτη”.