Προσπάθεια για στέγη αυτιστικών παιδιών στο Μεσολόγγι

Στις 4 απριλίου ημέρα Παρασκευή του 2014, ορίστηκε να προβληθεί το αυτιστικό άτομο στην κοινωνία, απανταχού της οικουμένης, με τις ιδιομορφίες του και την ασήκωτη περίπτωσή του. Βάρος για το ίδιο, την οικογένειά του και την κοινωνία γενικότερα, που δε μπορεί να περιμένει τίποτε από αυτό, παρά υποχρεώσεις απέναντί του , γιατί είναι και αυτό άνθρωπος!Το αυτιστικό άτομο αναλυτικότερα είναι ιδιόμοφη αναπηρική κατηγορία, μένοντας στην οικογένεια δημιουργεί εντάσεις με απροσμέτρητες συνέπειες. Οδηγεί την οικογένεια σε νοητική πολυδιάσπαση και αγωνία για το μετέπειτα, όταν χαθούν τα οικογεκειακά στηρίγματα επιβίωσης.Η ημέρα χαρακτηρίστηκε παγκόσμια ημέρα του αυτισμού!

Το αυτιστικό παιδί είναι κλεισμένο στον εαυτό του. Κειτάζει γύρω του με πέτρινα μάτια, δε στηρίζεται στις δυνάμεις του και για ότι χρειάζεται οι άλλοι φροντίζουν γιαυτό. Άραγε υπάρχουν πολλοί που σε αυτή την ατομοκρατική κοινωνία,
που ζούμε έτοιμοι να χύσουν ένα δάκρυ για τα αυτιστικά άτομα;Η μεγαλύτερη ατυχία του είναι ότι δε μπορεί να αγαπήσει, ζεί με τους άλλους ανθρώπους, αλλά ακολουθεί δικό του δρόμο, πολλές φορές εκδηλώνει επιθετική διάθεση, είναι αναξιόπαθο άτομο, δε φταίει σε τίποτε, δε μπορείς να του ζητήσεις ευθύνες, δεν έχει το μεγαλείο του κανονικού ανθρώπου, που ενεργεί ελεύθερα για να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του και τις παραλείψεις του. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι μέσα από αυτ΄τη διδικασία ωριμάζει ο άνθρωπος!Δε μοιάζει με άλλες αναπηρικές κατηγορίες:Πχ περιπτώσεις με κινητικά προβήματα, με νοητική υστέρηση. Βέβαια και ο αυτιστικός παρουσιάζει κινητικά προβλήματα και νοητική υστέρηση, αλλά ως συνέπεια του αυτισμού του,Αν υπήρχε ταύτιση η αντιμετώπιση θα ήταν εύκολη. Τα ίδια μέτρα αντιμετώπισης με λιγότερα εμπόδια. Κάπια πράγματα θα έκανε, έστω και υποτυπωδώς, μόνος του για τον εαυτό του. Κυρίως θα φανέρωνε πως αισθάνεται και τι θέλει. Ο αυτιστικός είναι κλεισμένος σε απόρθητο οχυρό. Κλεισμένος στον εαυτό του περιμένει ειδικές συνθήκες αγωγής και διαβίωσης.

Όποιοι μετρούν τον αυτιστικό με κοινά μέτρα και τον συγχέουν με άλλες μορφές αναπηρίας είναι σε λάθος δρόμο. Αυτό καταννοήσαμε κι εμμεις στο σύλλογό μας με την επωνυμία:«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΓΙΟ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ».
Τον συγκορτήσαμε, αριθμεί τέσσερα περίπου χρόνια παρουσίας και δράσης. Ακουμπήσαμε στην εκκλησία κι επιδιώξαμε κατανόηση και συμπαράσταση από όλα τα στρώματατου ελληνικού λαού. Εύλογητός ο θεός! Βρήκαμε κατανόηση. Ο δήμος της ιεράς πόλεως Μεσολογγίου αναλαμβάνει την υλοποίηση της τεχνικής πλευράς της οικοδομής σε οικόπεδο, που μας παραχώρησε ο Ιερός Ναός Του Αγίου Παντελεήμονα Μεσολογγίου. Εκλεκτοί τεχνικοί επιτελείς του δήμου ετοίμασαν τα σχέδια οικοδομής με ευρωπαικές προδιαγραφές. Ετοιμάζεται πυρετωδώς το πακέτο στοιχείων από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, για να διεκδικήσουμε χρημαδότηση. Λίγο θέλουμε για να βγούμε στο φως πραγματοποίησης του σκοπού μας: προσφορά στον αδύνατο και ευκαιρία να φανούμε πολιτισμένοι άνθρωποι. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι στην καρδιά ενός πολιτισμένου ανθρώπου υπάχει πάντα χώρος για τους δυστυχισμένους ανθρώπους!

Προπαντός ό,τι ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας για το αίσιο τέλος της στοχοθεσίας μας, είναι η στήριξη και η συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η έγγραφη διαβεβαίωσή της ότι η παρουασία της θα είναι έντονη στην ανέγερση και λειτουργία της στέγης, ηθικώς και οικονομικώς. Στην πατρίδα μας τώρα τελευταία σημειώθηκαν κάποια βήματα δηλωτικά του ενδιαφέροντος για τα αυτιστικά άτομα. Στο πρόσφατο παρελθόν τα αυτιστικά άτομα ήταν σαν να μην υπάρχουν. Ή τα κρατούσαν στην οικογένεια απομονωμένα και με πολλή φροντίδα εξαφάνιζαν στοιχεία, που υποτρέφουν την υποψία για την ύπαρξή τους ή τα εξουθένωναν πετώντας τα σε απρόσφορα για την περίπτωσή τους άσυλα, στοιβαγμένα με παράταιρες κατηγορίες, που εκμηδένιζαν την βασανισμένη ύπαρξή τους.

Σε άλλες χώρες είχε βρεθεί λύση ενωρίτερα. Σ αυτό το γενικό προβληματισμό ανήκει η προσπάθεια του ιατρού Κωτσόπουλου στο Μεσολόγγι και των συνεργατών του. Η κατά πάντα σεβασττή προσπάθεια αποτελεί παρέμβαση σε καίριες στιγμές του αυτισρικού ατόμου. Μετά από τον κ Κωτσόπουλο η ευθύνη περνάει σε μας για τη διαβίου αγωγή του αυτιστιού ατόμου, αλλά και διαβίωση. Προχωράμε στο κοπό μας, απτόητοι με φιλικούς χαιρεττισμούς σε όσους στον κόσμο αγωνίζονται για μια απαντοχή του αυτιστικού συνανθρώπου μας. Ο θεός βοηθός μας!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
«Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης»
Κων/νος Δημόπουλος
Γραμματέας του Συλλόγου
Τέως Λυκειάρχης στη Παναμαϊκή Σχολή Μεσολογγίου