Την Παρασκευή τα “Λαζάρια” στη Ματαράγκα

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Δημοτική Ενότητα Ματαράγκας ΛΑΖΑΡΙΑ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει τις Λαογραφικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Ματαράγκας την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014
Πομπή Λαζαράδων
Παρέλαση Χορευτικών Τμημάτων
Παρέλαση Ιππικού Ομίλου “Ο ΖΥΓΟΣ”
Χαιρετισμοί
Εκφώνηση Πανηγυρικού
Δρώμενα Λαζαρίων
Παρουσίαση Χορευτικών
Απονομή Τιμητικών Διπλωμάτων

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Αράκυνθος (Ζυγός) υπήρξε «κοιτίς» και ορμητήριο κλεφτών. Οι κλέφτες που συγκροτούσαν τον πυρήνα του Ζυγού έδωσαν την αρχηγία στον Δημήτρη Μακρή και είναι εκείνοι που έσπειραν και εκράτησαν την ιδέα της επανάστασης στη Μακρυνεία. Στις 20 Ιουλίου του 1822 όταν ο ενωμένος Τουρκικός – Αιγυπτιακός στόλος κινήθηκε προς τη Μαύρη Αλυκή του Μεσολογγίου, ο στρατηγός Μακρής με οκτακόσιους Αιτωλούς κλέφτες κατέφυγαν σε τέχνασμα για να διώξουν τα πλοία. Διασκόρπισαν τους άνδρες κατά μήκος της λιμνοθάλασσας και διέταξαν να ανάψουν φωτιές και να δημιουργήσουν πανδαιμόνιο χτυπώντας καμπάνες και λαζάρια (κουδούνες). Οι Τούρκοι σχημάτισαν την εντύπωση ότι οι Ελληνικές δυνάμεις ήταν ογκώδεις και τα Τουρκικά – Αιγυπτιακά πλοία υποχώρησαν. Κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, οι κλέφτες του Ζυγού ήρθαν σε επικοινωνία με τους πολιορκημένους να ανάψουν φωτιές και να συνεννοηθούν για την έξοδο.
«Την ημέρα δια καπνών
Και τη νύχτα δια πυρών».
Η νύχτα της εξόδου έγινε κόλαση, η έξοδος προδόθηκε. Επικράτησε αταξία και σύγχυση. Όσοι εξοδίτες σώθηκαν έφτασαν στον Αη Σημιό του Ζυγού. Οι εξοδίτες χρησιμοποιώντας τα σπαθιά και όχι τα τουφέκια οδηγήθηκαν κοντά στους ξωμάχους του Αρακύνθου και εκείνοι τους υποδέχτηκαν χτυπώντας λαζάρια (κουδούνια).
Σ΄αυτούς τους ήρωες γίνετε Μνημόσυνο κάθε χρόνο χτυπώντας λαζάρια (κουδούνια, κύπρια), χορεύοντας λεβέντικους χορούς με ζυγιές νταουλιών και ζουρνάδων.
Ελάτε να καμαρώσετε αρματωμένους στην παρέλαση και στο χορό που έρχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας, ελάτε να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του Μεσολογγίου. Ελάτε ν’ακούσετε το Μοιρολόγι των Μεσολογγιτών απ’την κ.Αγγελική Μαλάμου – Ντόβα.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι «Την πανόρια λευτεριά κανένα μη ξεχάσει πως ακριβά οι Μεσολογγίτες την έχουν αγοράσει.»