Παπαναστασίου: Παλεύω το τοπικό μέρος του συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία [HDvideo]

Στην webtv του myagrinio.gr ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών μιλά ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Αναφέρεται στη στάση του απέναντι στον “Καλλικράτη” καταγράφοντας αρνητικά και θετικά, ενώ μιλά ακόμη για το πως ο δήμος μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες στους πρώην καποδιστριακούς δήμους. Ασκεί δριμύτατη κριτική στα όσα αναφέρει η δημοτική αρχή Αγρινίου για το τεχνικό της πρόγραμμα και τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ καθώς επίσης και τις μεγάλες διεκδικήσεις, όπως η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Ακόμη ο Γιώργος Παπαναστασίου τοποθετείται στο ζήτημα της ανάπλασης του πάρκου και δεσμεύεται για την αποκατάστασή του σε περίπτωηση που το έργο ακυρωθεί από το ΣτΕ. Επιπλέον κάνει το απολογισμό της παρουσίας του στο περιφερειακό συμβούλιο και τέλος μιλά για το δίλλημα μνημόνιο – αντιμνημόνιο, λέγοντας ότι το πραγματικό δίλλημμα είναι μπρος ή πίσω “και εμείς θέλουμε να πάμε μπροστά”…

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr

(Τα παρακάτω είναι ενδεικτικά αποσπάσματα της συνέντευξης, αναλυτικά στο βίντεο του myagrinio.gr)
Αναφορικά με την στάση του απέναντι στον «Καλλικράτη» αρχικά τόνισε : «Έχω πολλές διαφωνίες και συμφωνίες με τον «Καλλικράτη». Δυστυχώς ο «Καλλικράτης» δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε, έπρεπε να είχε γίνει και το τολμηρό βήμα οι αυτοδιοικήσεις να είχαν ίδιους πόρους, όχι από την κυβέρνηση που κρατάει ουσιαστικά το ταμείο, αλλά άμεσα από τους φόρους των πολιτών. Πρόσθεσε μάλιστα πως «δήμαρχοι και περιφερειάρχες είχαν την παλιά λογική του «Καποδίστρια» και δεν κάνανε αυτά που έπρεπε να κάνουν. Το λέμε μας κόβουν τους πόρους και απλά φωνάζουμε δεν λέει τίποτα… Πρέπει να διεκδικούμε τους πόρους. Δεν μπορεί να χρωστούνται τέλη και να εισπράττονται τέλη κατά δοκούν Και κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη για διακανονισμό των οφειλών και λέγοντας πως «οι δημοτικοί φόροι δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι στην πόλη του Αγρινίου και σε ένα χώριο»…

Για την πολυπόθητη ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου Αγρινίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα χωριά που ανέκαθεν τροφοδοτούσαν -και όχι μόνο οικονομικά- του Αγρίνιο μαραζώνουν, ο Γιώργος Παπαναστασίου σημείωσε αρχικά ότι «δεν έγιναν βήματα σύνδεσης του παλιού δήμου Αγρινίου με τους πρώην δήμους της περιφέρειας». Δεσμεύτηκε ότι μια φορά το χρόνο θα γίνεται ένα δημοτικό συμβούλιο σε κάθε δημοτική ενότητα αποκλειστικά για τα θέματά της. «Οι γεωπόνοι του δήμου πρέπει να είναι στις δημοτικές ενότητες να καθοδηγήσουν τους αγρότες, είναι επιταγή πια της οικονομικής κρίσης πως πρέπει να ξαναγυρίσουμε στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να ο δήμος να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικά με το γεγονός ότι η δημοτική αρχή υπερηφανεύεται για το τεχνικό της πρόγραμμα που ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «το να πετάμε στο αέρα νούμερα, όπως τα 160 εκατομμύρια, που ξέρουμε ότι δεν είναι πραγματικά δεν λέει τίποτα, γιατί πραγματικά νούμερο είναι το νούμερο που θα απορροφηθεί, ξέροντας ότι μιλάμε για εκπτώσεις της τάξης του 50%, το πραγματικό νούμερο είναι 80 εκατομμύρια». «Δεν λέω ότι ο δήμος δεν έκανε τις ενέργειες που έκανε, δεν ισοπεδώνω, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Θα μπορούσαμε να μπούμε πέρα από το ΕΣΠΑ σε ανταγωνιστικά ταμεία. Εκεί δεν είναι χρήματα που θα μας τα δίνανε έτσι και αλλιώς, εκεί πρέπει να ανταγωνιστούμε και να ωριμάσουμε έργα, που θα έφερναν επιπλέον χρήματα και όχι αυτά που θα μας δίνανε έτσι και αλλιώς» είπε και θύμισε τη διαφωνία του με τον περιφερειάρχη για το πώς δίνονταν τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Τόνισε ακόμη ότι οι απορροφητικότητες στους ισολογισμούς του δήμου δεν είναι τόσο μεγάλες και πρόσθεσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα εκτός του ΕΣΠΑ αφορά λίγες δημοπρασίες. Αξιοπρόσεχτη είναι η αναφορά του στα έργα αυτεπιστασίας του δήμου, λέγοντας ότι στοιχίζουν έως 7 φορές παραπάνω απ’ότι αν έβγαιναν σε δημοπρασία. Και κατέληξε λέγοντας πως ουσιαστικά δεν υπάρχει τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, αλλά και με τη αναφορά πως «εμείς θα δώσουμε μάχη να τελειώσουν αυτά τα έργα και δεν θα τα εγκαινιάσουμε γιατί τα έχει εγκαινιάσει ο κ. Μοσχολιός στο ξεκίνημά τους»…

Για την πολυσυζητημένη ανάπλαση του πάρκου και το τι μπορεί να συμβεί στα ενδεχόμενα της εκκρεμοδικίας στο ΣτΕ, ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι δεν είναι εναντίον της ανάπλασης του πάρκου αλλά «το θέμα είναι πως γίνεται αυτή η ανάπλαση». «Είναι ένα έργο που θέλει όλη η πόλη και θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε για αυτό το έργο, δεν μπορώ όμως να καταλάβω πόσο μεγάλο λάθος διαχείρισης για το συγκεκριμένο έργο έγινε. Για ένα τέτοιο έργο θα έπρεπε να φροντίσεις να κάνεις συμμέτοχους τους πολίτες. Δεν είναι σπουδαίο η μελέτη, ή μια μακέτα του έργου να παρουσιαστεί και να γίνει μια ζύμωση απόψεων» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας : «Αν το ΣτΕ ακυρώσει το έργο, εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαταστήσουμε το πάρκου και φυσικά ό,τι προσβλέπει στη νομιμότητα»

Για την παρουσία του στο περιφερειακό συμβούλιο ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε αρχικά για ακόμη μια φορά το θέμα που ανέδειξε για τη μη συζήτηση των έργων στο όργανο και τόνισε ότι «δυστυχώς το περιφερειακό συμβούλιο κατέληξε ένας απλός διαχειριστής σε ένα λάθος δομημένο σύστημα». Τόνισε ότι ο ίδιος ανέδειξε στο περιφερειακό συμβούλιο θέματα όπως αυτό του Αχελώου, του σχεδίου «Αθηνά» καταγγέλλοντας την περιφερειακή αρχή πως «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» όμως στάθηκε στη απομόνωση της περιοχής από το φυσικό αέριο και τα μεταφορικά δίκτυα. «Σε ποια άλλη μεγάλη πόλη της Ελλάδας πέρασε τόσο χιλιόμετρα μακριά αυτοκινητόδρομος και δεν έγινε κάθετη σύνδεση; Εμείς τι είμαστε, πίσω από τον κόσμο; Δεν υπήρχε δήμαρχος σε αυτή την πόλη να διεκδικήσει αυτό το μεγάλο έργο;» αναρωτήθηκε με νόημα.

Με δεδομένο πως ο ίδιος δεν έκρυψε την πολιτική του καταβολή το ερώτημα για το πως θα αντιδρούσε στις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση, αν ήταν δήμαρχος σε αυτή τη δημοτική θητεία, είναι εύλογο. Ο Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε αρχικά ότι «κανείς δεν θέλει το μνημόνιο» και θύμισε τη στάση του στο περιφερειακό συμβούλιο ενάντια στις διαθεσιμότητες. Ωστόσο αναρωτήθηκε με νόημα «είναι άμοιροι ευθυνών και όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης όλα τα προηγούμενα χρόνια που μας έφεραν και αυτοί με τη δική τους λειτουργία σε αυτή την κατάσταση;» Κατέληξε μάλιστα λέγοντας χαρακτηριστικά : «Προσωπικά παλεύω ένα σύστημα στο δήμο Αγρινίου, που ήταν μέρος ενός άλλου συστήματος που οδήγησε την χώρα στη χρεοκοπία. Άνθρωποι που είχαν μάθει να λειτουργούν με το «ωχ μωρέ…» και «να μας δώσει λεφτά το κράτος» και διαχειρίστηκαν τα χρήματα στη λογική δημιουργίας και άλλων νομικών προσώπων του δήμου και «ο δήμος – επιχειρηματίας. Το δίλλημα δεν είναι μνημόνιο αντιμνημόνιο, είναι μπρος ή πίσω και εμείς θέλουμε να πάμε μπροστά».