Ομιλία υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο [HDvideo + pics]

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κρίτων Αρσένης, Δημήτρης Χριστόπουλος και Σάββας Ρομπόλης βρέθηκαν σήμερα στο Αγρίνιο και ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου και μίλησαν στην αίθουσα του δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr τα κυριότερα αποσπάσματα από τις ομιλίες τους

Τους ομιλητές προλόγισε ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Γαλατάς.Ο Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα εργασιακά λέγοντας ότι “η κατάργηση ακόμη και των ατομικών συμβάσεων εργασίας μας γυρίζει στην εποχή της φεουδαρχίας” . Σχετικά με το ασφαλιστικό εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν οι μειώσεις των συντάξεων και υπογράμμισε ότι η πολιτική της υπερσυγκέντρωση του πλούτου σε χέρια λίγων πρέπει να αλλάξει. Έφερε μάλιστα για αυτό ως παράδειγμα ότι 553 άνθρωποι στην Ελλάδα κατέχουν το 30% του ΑΕΠ. Και τέλος τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα αν δεν γίνει τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να προστεθεί και ρήτρας απασχόλησης και ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χριστόπουλος επίσης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο χαρακτήρισε υπαρξιακή τη μάχη των ευρωεκλογών και σημείωσε η Τρόικα ως θεσμός ακόμη και να μοίραζε λεφτά δεν νομιμοποιείται να μας κυβερνά δεν θα έπρεπε να υπάρχει. “Δεν θα πάμε άκλαυτοι, επειδή μας λένε ότι δεν μπορούμε ή ότι είναι επικίνδυνο να στρίψουμε. Εμείς θα στρίψουμε με αποφασιστικότητα πως θα πετύχουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κρίτων Αρσένης στάθηκε σε μια σειρά από πολιτικές που προωθούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο έλεγχος των σπόρων και η πολιτική σχετικά με τα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως η φέτα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, όπου εκτίμησε ότι μετά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα υπάρχει συνένωση των περιφερειακών ΔΕΥΑ ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και αυτές. Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε ότι η τεχνολογία της καύσης και οι εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων που υπόσχεται το κράτος μόνο τους ιδιώτες θα ωφελήσει. Ακόμη σχολίασε και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων συμπεραίνοντας πως πρόκειται για ξεπούλημα και στις υποδομές. Έκλεισε μάλιστα με αναφορά στη συμφωνία Ε.Ε και Καναδά – ΗΠΑ σχετικά με την φέτα, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αποσκοπεί στο χαρίσει η Γερμανία τα αγροτικά προϊόντα σε Καναδά – ΗΠΑ, προκειμένου να “ανοίξει” τις αγορές αυτές για τα δικά της βιομηχανικά προϊόντα.