Περιοδείες και …περιοδείες

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Έτσι είναι! Άλλοι κάνουν περιοδείες με τις προεκλογικές κάρτες και τα προεκλογικά φυλλάδια ανά χείρας και άλλοι κάνουν περιοδείες στα σχολεία με το κόμικ του Τίτορμου. Οι ποδοσφαιριστές του Παναιτωλικού, μη έχοντας πια επίσημες υποχρεώσεις, έχουν ήδη επισκεφθεί 10 δημοτικά σχολεία στο Αγρίνιο και σήμερα πρόκεται να επισκεφθούν άλλα τέσσερα ακόμη μοιράζοντας στους μαθητές το κόμικ με την ιστορία του Τίτορμου.

Οι γραμμές αυτές προέκυψαν μετά από την παρατήρηση ενός φίλου για την προβολή, υπερβολική αλλά και ως ένα βαθμό δικαιολογημένη κατά τον ίδιο, που τυγχάνει από τα τοπικά ΜΜΕ η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η σύγκριση ανάμεσα στα δυο είδη περιοδειών, ίσως να μην πρέπει γίνει μόνο και μόνο για να μην επιτείνεται το αίσθημα της απαξίας για τα κοινά. Παρ’ όλα αυτά αν σκεφτούμε, ότι κάκα τα ψέματα κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρνει να συνεπάρει τον κόσμο με τις προτάσεις του, τις ιδέες του και το όραμά του, ωστόσο όλοι τους λίγο – πολύ τυγχάνουν προβολής, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να τύχει και αντίστοιχης προβολής η περιοδεία του Παναιτωλικού στα σχολεία.

Η άκρως διδακτική ιστορία του Τίτορμου, που συμβολίζει την αξία του σεβασμού στον αντίπαλο, μέσα από κείμενα που συνοδεύονται από σκίτσα του Χρήστου Παπανίκου, μοιράζεται στους μαθητές με πρωτοβουλία της ΠΑΕ Παναιτωλικός στο πλαίσιο του εορτασμού των 88 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου. Έχει ειπωθεί ότι από αυτή την πρωτοβουλία τα κέρδη θα είναι και τα παιδιά να αγαπήσουν την ομάδα και να μάθουν την ιστορία της, αλλά και ο Παναιτωλικός να γαλουχήσει μια νέα γενιά φιλάθλων. Ίσως όμως υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό. Επειδή η κίνηση αυτή θυμίζει το ότι ο Παναιτωλικός ήταν και τηρουμένων των αναλογιών παραμένει και Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος και επειδή τέτοιες πρωτοβουλίες σπανίζουν στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, βρίσκουν όλους μας σύμφωνους και ικανοποιημένους, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει με την πολιτική και τους υποψηφίους…