Ο «Σουηδός» Δήμαρχος και η αναπόφευκτη σύγκριση [HDvideo + pics]

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες στο Αγρίνιο η παρουσίαση του βιβλίου “Ο «Σουηδός» Δήμαρχος” του Γιώργου Λογοθέτη στην αίθουσα του ΕMILEON Sports Center. H εκδήλωση-παρουσίαση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του Παναιτωλικού Φώτη Κωστούλα και αφορούσε ένα επίκαιρο θέμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ρόλο και την νοοτροπία που θα έπρεπε να έχουν όσοι ασκούν τοπική εξουσία.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εκδήλωση

Τον συγγραφέα και το βιβλίο του προλόγισαν ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Φώτης Κωστούλας, ο Κώστας Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Αθήνας, ο Ευάγγελος Σπύρου εκδότης και συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η σύζυγος του συγγραφέα Φωτεινή Λογοθέτη. Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού αναφέρθηκε στη στενή φιλία που τον συνδέει με τον συγγραφέα και περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια την αγάπη και το όραμά του Γ. Λογοθέτη για την Λευκάδα που τον έκαναν, όπως είπε, επιστρέφοντας από τη Σουηδία να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εκλεγεί επί σειρά ετών δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας. Μάλιστα ο Φώτης Κωστούλας διηγήθηκε και το πως έζησε την αγωνία του Γ. Λογοθέτη για την τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας, αλλά και πως εκείνος τον έπεισε ως tour operator να ασχοληθεί και επαγγελματικά με την Λευκάδα ως τουριστικό προορισμό και φτάσει στο σημείο να φέρνει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από την Σκανδιναβία στη Λευκάδα. Με εξίσου κολακευτικά λόγια μίλησαν για τον Γ. Λογοθέτη και την πορεία του ως δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ στην Σουηδία ο Κώστας Χατζηθεοδοσίου και ο Ευάγγελος Σπύρου.

Το βιβλίο έχει ως κεντρικό άξονα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα πολιτικά δρώμενα της Σουηδίας. Ο συγγραφέας, μετά από 25 χρόνια διαμονής στη Σκανδιναβική χώρα της βόρειας Ευρώπης, αποτυπώνει τις προσωπικές, βιωματικές εμπειρίες που αποκόμισε από την χώρα πρότυπο, όπως λέει, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα βιβλίο με συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους πολιτικούς, και κυρίως για τους πολίτες. Ο συγγραφέας, στον πρόλογο του βιβλίου, αναφέρει ότι μετά από 25 χρόνια διαμονής στη μακρινή Σουηδία, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνειδητοποίησε πως τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν μια από τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας. «Ενώ στην Σουηδία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους αναπτυγμένους θεσμούς της είχε την ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας, στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς νοοτροπίας και αντίληψης ανάμεσα σε Ελλάδα και Σουηδία που ανέφερε ο Γ. Λογοθέτης έχει να κάνει με το χρόνο συνεδρίασης των δημοτικών συμβουλίων. “Είναι δυνατόν να μαθαίνουμε εμείς από τους Σκανδιναβούς πως να μιλάμε; Οποιαδήποτε συνεδρίαση δεν πρέπει να ξεπερνάει τις δυο ώρες, γιατί εκατομμύρια εργατοώρες χάνονται χωρίς καμία ουσία, αν υπήρχε υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα βάζαμε τις προτεραιότητες και τις ιδέες για να δούμε που συμφωνούμε, να δώσουμε τα χέρια και αυτά να τα κάνει όποιος και να βγει” ανέφερε χαρακτηριστικά. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, αποτυπώνεται γραπτώς, συγχαρητήριο μήνυμα προς τον συγγραφέα, από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.